Virtuoz na iglama... Igor Galaš

Ocjena:

Autor: Daria Klobučar Vukovinski

Hrvatski kralj pletenine u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt do 28. siječnja 2018. možete pogledati izložbu ‘Na iglama’ svjetski poznatog hrvatskog dizajnera Igora Galaša, koji je tijekom svoje 15 godišnje karijere zasluženo dobio nadimak ‘hrvatski kralj pletenine’. Izložba koja je pripremana pune četiri godine izazvala je ogroman interes poznavatelja i ljubitelja hrvatskog dizajna, što nas ni najmanje na čudi, jer dizajner i umjetnik Igor Galaš itekako dobro poznaje povijesnu vrijednost pletiva te je kao takvu nastoji približiti i učiniti dijelom svakodnevne mode.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja od kojih su najznačajnija; svjetsko natjecanje mladih modnih dizajnera Hempel Award u Pekingu 2009. i 2011.godine te modno natjecanje iD Dunedin Emerging Designer Award na Novom Zelandu. Paralelni svjetovi mašte prožeti metrima i metrima pletenine dovele su ovog 35-godišnjaka do laskave titule Svjetskog ambasadora mode 2011. Vječita igra i istraživanje novih oblika i konstrukcija u pletivu ono je što inspirira ovog samozatajnog ali maestralnog umjetnika.

Gdje pronalazi inspiraciju, utječe li kritika na njegov rad te kako doživljava modu, otkrio nam je modni dizajner i umjetnik Igor Galaš, koji već godinama uveseljava poklonike svog dizajna avangardnim i skulpturalnim odjevnim predmetima vrijednim divljenja.
Igor Galaš  (Foto: Mirko Janković)

Koja je vaša nit vodilja pri kreiranju?


Nit vodilja pri kreiranju je uvijek stvoriti nešto novo, novi kroj ili novi oblik, ali uvijek nešto što slijedi fizionomiju ljudskog tijela, po kojima svaka osoba koja nosi moju odjeću može istaknuti na sebi sve vrline, a pritom sakriti mane. Tako je spoj skulpturalne umjetnosti i komercijalne odjeće neizbježan, što je dobro jer se na kraju dobiju nova ostvarenja u svim smjerovima.

Po vašem mišljenju što je presudno za dobru kolekciju? Ideja, zanimljiv kroj ili dobra izvedba?

Dobra kolekcija zahtjeva spoj apsolutno svih ovih segmenata. Dobra ideja i priča o tome što nam je zaokupilo pažnju pruža mnoštvo novih pravaca koji se onda u kroju, konstrukciji ili dekonstrukciji povezuju u elemente povezane s idejom, koje na kraju kroz vrhunsku izradu te poznavanje tehnologija, materijala i ljudskog tijela dobiva slika potpune i dobro odrađene kolekcije.
Izložba Na iglama otvorena je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt do 28. siječnja 2018. (Foto: Mirko Janković)

Koliko je važno obrazovanje da biste postali uspješan modni dizajner? Ili je talent i ono s čime se čovjek rodi presudno?


Talent kod čovjeku mora postojati, to je nešto što od Boga dobijemo kroz svoje roditelje, još ako se talent prepozna na vrijeme neupitna je njegova kvaliteta. Ali obrazovanje je najbolji početak i usmjeravanje u životni poziv. Bez obzira na to što neki misle da obrazovanje nije bitno, u zabludi su jer će program obrazovanja koji nam nije uvijek drag i mislimo da je nepotreban, kad tad koristiti u životu i vlastitom ostvarivanju posla. Kada se na kraju spoje sve kockice čovjek shvati da je svako polje obrazovanja bilo točno određeno i podređeno nekom bitnom segment, pogotovo u poslu gdje ne može sve biti umjetnost i moda, nego tehnološki, ekonomski i marketinški segment koji samo u potpunoj cjelini daje pravi rezultat.

Igore, imate li muzu?

Muza kao pojam nekoga prema kome bi radio svoja djela ili prema nekome kome bi podređivao svoj dizajn ne postoji. Volim stvarati odjeću za posebne, samosvjesne i sigurne osobe koje će se same prepoznati u mome radu. Tako da na neki način okrećem priču, te ja njima pokušavam pružiti mogućnost izbora i postati njihova muza, da obožavaju i budu sretni s onime i u onome što stvaram za njih.
Muza kao pojam nekoga prema kome bi radio svoja djela ili prema nekome kome bi podređivao svoj dizajn ne postoji (Foto: Mirko Janković)

Gdje pronalazite inspiraciju za svoja djela?


Inspiracija pronalazim svugdje oko sebe, u prirodi, u ljudima, u životinjama, u osjećajima ili stvarima koje imaju nešto što me privuče na prvu, te nešto što je mome oku posebno i lijepo.

Postoji li neki modni dizajner koji Vas je kroz godine inspirirao svojim radom?


Inspiriraju me svi dizajneri koji imaju osobnost i hrabrost raditi ono što ih veseli i što vole, bez previše razmišljanja kome će se to svidjeti i tko će to nositi ili tko će to kupovati jer je taj dio segment nekog drugog poglavlja. Ako nekoga moram istaknuti onda je jedan od njih svakako bio i Alexander McQueen, koji je bio inspirativno stvorenje koje je kroz svoje paralelne svjetove stvarao nešto nestvarno i besprijekorno te vrijedno divljenja.
Nikada o neostvarenom snu ne razmišljam kroz čežnju, nego dajem sve od sebe da kroz rad, ljubav i požrtvovnost ostvarim sve ono što mislim da je dobro za mene (Foto: Mirko Janković)

Utječe li kritika na vaš rad i na koji način?


Kritika je dobra stvar, na koju nitko ne bi trebao gledati negativno ili loše, već kao poticaj da se u dobrim i u zlonamjernim kritikama poboljša, usavrši i da teži savršenstvu svoga rada i svojeg djela. Tako da ja svaku kritiku dobro promislim u težnji za novim učenjem i istraživanjem, i na kraju ukazanom kritikom pokušam ispraviti nešto što prije nisam primjećivao. Ili meni osobno nije smetalo.

Kako izgleda vaš radni dan?

Moj radni dan je... Stalno u pokretu, bilo da osmišljavam nove ideje, što najviše volim, ili dugotrajno meditiram uz pletenje koje obožavam te uvijek s nestrpljenjem iščekujem završetak da vidim što sam napravio. Ali i kad obavljam sve one dodatne stvari nevezane za modu i umjetnost.
Igor Galaš (Foto: Mirko Janković)

Već godinama surađujete s frizerom Mariom Treščecom, koji spektakularnim skulpturalnim frizurama nadopunjuje Vaš rad. Dođe li ikada do mimoilaženja u ideji?


S Mariom surađujem toliko dugo da se razumijemo u radu čak i bez puno riječi. Poštujući međusobno rad i umjetnost jedan drugoga, stvara se nešto što je na kraju cjelina bez posebnog naglašavanja bilo kojeg elementa. Bez strahova i potreba za preuzimanjem važnosti naša suradnja postaje godinama sve jača te prepoznatljiva kao cjelovito skulpturalno djelo umjetnosti, proizašlo iz mode i frizerstva, točnije svih onih elemenata potrebnih u svakodnevnom životu koje ponekad koristimo ne razmišljajući o ljudima koji se bave tim poslom.

Koji su Vam planovi za dalje?

U glavi imam već bezbroj ideja i planova, ali najprije ću na zatvaranju ove velike izložbe u MUO (28. siječnja 2018.) pokazati tri nove kolekcije; kolekciju za proljeće 2018., kolekciju svog Mamita branda koji ostvarujem s mamom Maricom i suradnicima za proljeće/ljeto 2018., te veliku kolekciju mog paralelnog svijeta mode za jesen/zimu 2018/19., koju će i ovaj put upotpuniti prekrasna oglavlja frizera i umjetnika Maria Treščeca.
Igor Galaš i Daria Klobučar Vukovinski (Foto: Mirko Janković)

Imate li koji neostvareni san?


Nikada o neostvarenom snu ne razmišljam kroz čežnju, nego dajem sve od sebe da kroz rad, ljubav i požrtvovnost ostvarim sve ono što mislim da je dobro za mene. Kada se čovjek trudi i radi ono što voli, snovi se ostvaruju. Zahvaljujući obitelj, suradncima ili ljudima koji prepoznaju moj rad. Među njima je definitivno i Andrea Klobučar, kustosica MUO te voditeljica zbirke tekstila koja je bila važna karika u ostvarivanju mog sna o izložbi djela koje su me učinile svjetski poznatim. Trudom i radom sam uspio ostvariti svoj cilj, kao što ću uspjeti ostvariti druge stvari koje me tek čekaju.

Na kraju Igore, što je za Vas moda?

Za mene je moda životni poziv u kojem se trudim ostvariti nove vizualne identitete već postojećih parametara odjeće i tako oduševljavati sve poklonike moga dizajna te im biti inspiracija za životno veselje u svakodnevne kombinacijama u kojima se predstavljaju svijetu.


U nastavku pogledajte dio postave izložbe Na iglama!

Foto: Mirko Janković; Srečko Budek / MUOAko vam se svidio članak, podijelite ga s drugima!

Komentari (16 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian