Vikend na Rabu, skulpture u pijesku

Ocjena:

Autor: L.B.

Od 11. do 15. lipnja na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu održava se jedinstveni festival u Hrvatskoj

Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu od 11. do 15. lipnja 2018. postat će domaćin zanimljivih skulptura izrađenih od loparskog pijeska. Sedmu godinu za redom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješčanih plaža na Rabu, te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta.

Ove godine tema Festivala je crtić Madagaskar, a kroz pet dana koliko traje Festival, održat će se natjecanje u izradi skulptura i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. Program Festivala skulpture u pijesku u Zagrebu su najavili Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar, Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar, te Paula Banić, stručna voditeljica festivala.
Festival skulptura u pijesku_Žena u pijesku

Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Dodatnu draž daje izbor najboljih skulptura i fotografija u kojem sudjeluju umjetnici, stanovnici i turisti otoka.

Rapski Lopar je destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu, među kojima je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Ne čudi stoga da s eovaj jedinstveni festival udomaćio upravo na ovom prekrasnom otoku.
Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu

U izradi skulptura u pijesku sudjeluju akademski kipari i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a 2014. Festival po prvi puta postaje internacionalan. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika. Od fotografija rade izložbe, a putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet. Sama plaža tijekom festivala pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu, te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece, nego i kod odraslih.

"Ono po čemu se Lopar posebno ističe među mnoštvom turističkih destinacija su zasigurno njegove prekrasne pješčane plaže kojih ima čak 22. Tijekom Festival skulpture u pijesku te plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. Iz maštovitih i kreativnih ideja sudionika izrastaju originalne pješčane skulpture, a jedini sastojci kojima se sudionici Festivala služe su naravno pijesak i voda", objasnio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar.
Tonka Kavran, Paula Banić i Marin Mušćo (foto: Mario Draušnik)

"Proces i tehnička izvedba skulptura u pijesku nimalo nije jednostavna iako se takvom doima. Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih 5 dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi smo ih izvagali, teže od 30 do 70 tona pijeska", otkriva Paula Banić stručna voditeljica Festivala

Posebnost festivala je u tome što se pri izradi skulptura koristi samo i isključivo pijesak i vodu. Loparski pijesak je čisti suhi pijesak bez primjesa gline koja omogućuje detaljno, lako i realistično modeliranje. Osim toga, ne upotrebljavaju se nikakve kemikalije kako bi skulpture bile prezervirane i dugotrajno izložene na plaži, čime se pokazuje i iznimna ekološka osvještenost i poštivanje prirode te prirodnih ciklusa i zakona stalne promjene.
Festival skulptura u pijesku_Like


Za više informacija posjetite:
https://www.facebook.com/skulptureupijesku/
https://www.instagram.com/festivalsup/


Foto: promo


Ako vam se svidio članak, podijelite ga s prijateljima!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian