Večer avangarde za iskusne modne znalce

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić

Schwarzkopf Cro A Porter

Dugoočekivani Schwarzkopf Cro A Porter sinoć je započeo revijama 'avangardnih' dizajnera – Ksenije Vrbanić (XD Xenia design), Vedrane Mastele, Andrijane Subotić Pjajčik (Etna Maar), Maria Vijačkića, Vedrana Sardelića (Even East) i Tomislava Bahorića (Spirit by T.B.) koje su se jedine održavale u gradu, u Muzeju automobila Ferdinand Budicki. Već danas, svi mediji, ali i znatiželjnici te zaljubljenici u modu, morat će se uputiti u zagrebačku zračnu luku kako bi po prvi puta uživali na revijama unutar avionskog hangara.

Svjetski dizajneri svake sezone iznova pronalaze zanimljiva, još neotkrivena mjesta na kojima će predstaviti svoje kolekcije, pa veseli što i netko u Hrvatskoj razmišlja na takav način. Zrakoplovna luka i golemi hangar sasvim sigurno su veliki izazov, kako za produkciju, tako i za nas koji ćemo iduća tri dana provesti na – aerodromu. No vratimo se onoj održanoj večeri na kojoj smo vidjeli ukupno šest revija, a predstavilo nam se čak sedmero dizajnera.
Sedmi (ili prvi ako ćemo kronološki) jest crnogorski dizajner Boris Ćalić koji je za svoj prvo predstavljanje zagrebačkoj publici odabrao tek šest skulpturalnih modela u crnoj i sivim nijansama izrađenih od neoprena. Voluminoznost i slojevitost glavne su odlike predstavljenih kreacija mladog dizajnera.

XD XENIA DESIGN

Nakon što je svoju kolekciju za proljeće/ljeto 2015. predstavila u inozemstvu (Pariz, Moskva, New York, Milano), dizajnerica Ksenija Vrbanić sinoć ju je predstavila i hrvatskoj publici. Vjerna svojoj modnoj estetici, dizajnerica naglasak ove sezone stavlja na tehniku izrade, papercut metodu, kojom se precizno izrezuju najrazličitije vrste tkanina i zahvaljujući kojoj nastaju atraktivni 'rupičasti' uzorci na modelima.

Kompletna pret-a-porter kolekcija bazirana je na standardnim XD bojama - crnoj, sivoj i bijeloj uz dodatak trava zelene. Dizajnerica predlaže da njezine kreacije nosite u slojevima, te hrabro kombinirate različite uzorke, primjerice prugice i točkice. Ipak, u tom se slučaju zadržite na crnoj i bijeloj!
VEDRANA MASTELA

Baš poput Ksenije Vrbanić i dizajnerica Vedrana Mastela predstavila je kolekciju za iduću sezonu. Prvo što zaokuplja pažnju jest umetanje materijala kojima mijenja volumen odjevnog predmeta. Gotovo konvencionalne komade poput klasičnog pamučnog T-shirta Vedrana varira zahvaljujući drugačijem kroju ili sitnom detalju u boji.

Ne zazire niti od prozirnih materijala, koje djelomično prezentira na goloj koži, a djelomično preko drugih odjevnih predmeta. Kolekcija koju nam je dizajnerica predstavila je 'plain', no nismo sigurni je li to u ovome slučaju kompliment.
ETNA MAAR

Neposredno prije jučerašnjeg predstavljanja kolekcije za jesen/zimu dizajnerica branda Etna Maar, Andrijana Subotić Pjajčik, javnosti je ponudila i svoju kampanju pa je inspiracija i više nego jasna. No, ono što Andrijanu ponovno čini različitima od drugih njezina je sposobnost 'avangardni' dizajn učiniti prodajnim, komercijalnim, iako je to riječ koje se mnogi 'avangardni' dizajneri groze.

Osobito se to dobro ogleda u primjerice tajicama ili majicama s programskim kodom web stranice branda Etna Maar. Andrijanini topli kaputi u kombinaciji vune i umjetnog krzna i dugi pleteni vuneni ogrtači sasvim su sigurno i ovoga puta najjači aduti kolekcije (uz vrlo atraktivne pletene haljine), a osim u lookovima koje nam je Andrijana ponudila, možemo ih jednako dobro zamisliti i povrh svečanih haljina za 'edgy' look.

MARIO VIJAČKIĆ

Za muške dizajnere bio je rezerviran ostatak večeri, a otvorio ga je Mario Vijačkić svojom drugom kolekcijom na Schwarzkopf Cro A Porteru. Posljednji puta Mario je ljestvicu podigao vrlo visoko, pa su i naša očekivanja bila visoka. Ono što smo sinoć vidjeli (i pri tome ne mislimo samo na Maria) uvjerilo nas je kako se domaći 'avangardni' dizajneri daleko bolje snalaze pri stvaranju zimskih, nego ljetnih kolekcija.

Kolekcija za proljeće/ljeto 2015. godine koju nam je predstavio mladi dizajner izuzetno je plošna, a odlikuju ju odlučni rezovi i ograničena paleta boja. Poput Vedrane, ni Mario ne bježi od prozirnih materijala, a kvaliteta i besprijekornost izrade opet je ono što moramo spomenuti kada pišemo o Vijačkiću. Zamjerka (i opet ne samo Mariu) je nedostatak obuće.

Predstavljanje kolekcije na reviji jest uz kampanju najbolji način da dizajner prenese svoju viziju gledatelju. Bosi modeli mogu nositi samo kupaće kostime, jer samo na plaži smo eventualno bosi. Ne mogu zamisliti da netko šeće užarenim asfaltom bez obuće, pa smatram kako, u najmanju ruku, nije korektno na taj način predstavljati kolekciju. Improvizacije u obliku čarapa preko obuće samo su blaža verzija istog problema.
EVEN EAST

Dizajner koji je sinoć zaokupio našu pažnju jest Vedran Sardelić koji dizajnira iza branda Even East. I Vedranu je ovo, kao i Mariu, drugo predstavljanje na Schwarzkopf Cro A Porteru. Inspiraciju je pronašao u Japanu otkuda crpi voluminozne forme svojih modela, ali i široku paletu boja upotpunjenu odabirom finih materijala.

Inspiraciju je slijedio i styling razrađen do detalja - osim frizure i makeupa veliku ulogu odigrala je i savršeno odabrana obuća. Svaki model iz kolekcije pažljivo je studiran, dizajniran i izrađen, svaki je različit, ali zajedno čine cjelovitu zaokruženu kolekciju koju je bilo istinsko zadovoljstvo gledati.
SPIRIT by T.B.

Kraj večeri bio je rezerviran za Spirit by T.B. dizajnera Tomislava Bahorića koji već sezonama izlaže na Schwarzkopf Cro A Porteru i jedan je od nosioca muške mode u Hrvatskoj. Njegov dizajn odlikuje prije svega asimetrija zahvaljući kojoj i najobičniji odjevni komad postaje interesantan.

Vjeran i ove sezone tamnim bojama, Bahorić muškarcima preporučuje slojevito odijevanje ponudivši u svojoj kolekciji majice, košulje, pulovere, kapute, hlače... Pojedine odjevne komade reže, pa ih pričvršćuje kopčama čime stvara atraktivne i vrlo prepoznatljive modele. Na sveopće zadovoljstvo ženske populacije, u mušku kolekciju ušuljalo se i nekoliko ženskih modela, a kako oni izgledaju, pogledajte u galeriji!


Foto: Goran Matijašec, Domagoj Biondić


Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian