Uspješno prvo izdanje Modnog ormara

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić & Tomislav Perić

Sinoć u Zagrebačkom kazalištu lutaka dodjeljene nagrade najboljim studentima

8414
U tri dana centralnog događanja Modnog ormara predstavilo se 15 mladih studenata u tri kategorije: ulična moda, pret-a-porter, te visoka i eksperimentalna moda. Stjepan Čuka, Jasmina Arnautović, Nikola Kokanović i Vlatka Nazor natjacali su se za najboljeg u kategoriji ulične mode; Ivančica Đapić-Hrustić, Vanja Pejčinović, Damjan Jacić i Tanja Bedeković u kategoriji pret-a-portera; te Angelina i Paulina Pustahija, Nina Šklempe, Iva Šimunović i Ana Butković, Dijana Jurić i Marija Kasum u kategoriji visoka i eksperimentalna moda. Laureati su Nikola Kokanović i Damjan Jacić koji su za nagradu dobili jednogodišnju stipendiju u vrijednosti deset tisuća kuna od Croate, te Iva Šimunović čija je nagrada oprema za šivanje firme Šivanol.
8415
Osim mladih dizajnera, u ova tri dana imali smo priliku vidjeti tri samostalne revije naših priznatih dizajnera, reviju Mustri, Nade Došen i I-Gli, te skupne revije u kojima su sudjelovali Laria Tatar, Katarina Pamuković, Marin Sovar, Andrijana Subotić-Pjajčik, Milena Kekić Rogulj, Artiđana, Igor Dobranić i Ivan Badanjak. Sinoć navečer punu dvoranu Zagrebačkog kazališta lutaka oduševila je revija kostima "Četiri sprovoda i jedno vjenčanje". Mladi dizajneri reinterpretirali su povijesne kostime udovaca i udovica, te mladenki i mladoženja kroz povijest. Modno-scenski spektakl vodila je Natalija Đorđević, a da su se ulaznice prodavale zasigurno bi se tražila karta više.
8411
Studij dizajna izlagao je odabrane radove s natječaja "Odjeni stolac" u prostoru Galerije Stančić. Između četrnaest izloženih stolaca, stolac "Narukumicici" djelo Andreja Plahtana osvojio je prepoznat je kao najbolji rad. U sklopu događanja Modni ormar organiziran je Natječaj za modnu fotografiju. Pobjednici po kategorijama su Mario Topić za modni portret, Tijana Blažičko za uličnu modu, Marija Bota za modnu produkt fotografiju i Natali Milošak za odjeću i model. Ukupni pobjednik ovog natječaja, Mario Topić, osvojio je digitalni fotoaparat firme HP. Studenti Akademije likovnih umjetnosti izradili su od idejne skice do realizacije "Male skulpture modnih ormarića". Šest autora koji su prošli na natječaju dobili su mogućnost izlaganja u "Hrvatskoj galeriji" u Bruxellesu, a njihove su skulpture dodijeljene na završnoj večeri. Nagrade za najzaslužnije u modnom novinarstvu otišle su dvijema veterankama Magdi Weltrusky i Ani Lendvaj.
8416
Svim dobitnicima nagrada, ali i organizatoru, čestitamo na uspjehu! Modni ormar pravo je osvježenje na zagrebačkoj modnoj sceni. Nakon svih CAPova i FWZova konačno smo dobili modni događaj gdje struka ocijenjuje struku. Organizacijski besprijekorno izvedeno, bez lažnog snobizma i neprofesinalnosti, Modni ormar ugodno je iznenadio sve koji su se u ova tri dana zatekli u ZKL. Iako tek prvi, slažemo se s organizatorom i nadamo se da će "ovo modno događanje postati tradicionalano, te kvalitetom prepoznato u domaćoj i inozemnoj javnosti, u stručnim krugovima i industriji".

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian