Tko sjedi u žiriju ZagrebDoxa?

Ocjena:

Autor: Marina Abramović

Međunarodni festival dokumentarnog filma Zagreb Dox svoju priču svake godine zaokružuje dodjelom nagrada. U osam festivalskih dana prikazati će se 125 filmova,a o najboljima će odlučiti stručni žiri.
U osam festivalskih dana prikazati će se 125 filmova,a o najboljima će odlučiti stručni žiri

Međunarodni festival dokumentarnog filma Zagreb Dox svoju priču svake godine zaokružuje dodjelom nagrada. Filmovi iz međunarodnog i regionalnog natjecateljskog programa u utrci su za Velike pečate, Nagrada Movies That Matter dodjeljuje se filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje nagradu Mojoj generaciji renomiranim dokumentaristima.

Mali pečat dodjeljuje se autorima do 35 godina, dok se Nagrada Teen Dox dodjeljuje filmu iz istoimenog programa. Ove godine se po prvi puta dodjeljuje i nagrada FIPRESCI, koju dodjeljuje žiri sastavljen od članova Međunarodne federacije filmskih kritičara, što govori o prepoznatljivosti i relevantnosti koju je ZagrebDox postigao na međunarodnoj razini u filmskoj struci.

U utrci za glavne filmske nagrade Velike pečate ove se godine u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji natječe trideset i osam filmova. O najboljim međunarodnim filmovima odlučit će tročlani žiri sastavljen od Borisa Poljaka, poznatog redatelja i snimatelja domaćeg dokumentarnog filma, zatim selektora Filmskog festivala Sundance Harrya Vaughna, tu je i poljska redateljica Anna Zamecka.
Tko će ponijeti kući nagradu Velikog pečata odlučivat će i priznata redateljica i direktorica festivala Sheffield Doc/Fest Liz McIntyre, kao i Ralph Eue selektor festivala DOK Leipzig, filmski publicist, prevoditelj i profesor teorije i filma na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu, Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu i na Sveučilištu u Beču.

Ovim cijenjenim imenima pridružuje se i redatelj, direktor i suosnivač Filmskog festivala u Pančevu Ognjen Glavonjić, koji je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu nagrađen upravo Velikim pečatom. U žiriju sekcije filmova Movies That Matter, koji će ocjenjivati filmove od društvene važnosti, nalaze se slovenski redatelj, scenarist, romanopisac i glumac Metod Pevec.

Tu je i  književnik i predstojnik Katedre za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Rijeci Kristian Novak, Maja Sever novinarka i urednica u Informativnom medijskom servisu HRT-a i aktivna članica Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva. O nagradi Mali pečat odlučivat će Mladi žiri sastavljen od bugarskog producenta Stanislava Smerdijeva, Vlade Zrnića umjetnika i profesora na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, doktora povijesti i teorije umjetnosti.
Zatim tu je i Zofia Kowalewska autorica nagrađivanog dokumentarca Bliske veze. Žiri nagrade FIPRESCI čine njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, Collete de Castro, britanska filmska kritičarka koja predaje književnost na Sveučilištu Nanterre u Parizu. Njima će se pridružiti i Marcella Jelić, domaća novinarka i filmska kritičarka te dugogodišnja urednica u brojnim novinama, časopisima i na internetskim portalima i glavna urednica Klasik TV-a. Nagradu najboljem filmu u kategoriji Teen Dox dodijeliti će učenici Klasične gimnazije u Zagrebu, a i publika će imati šansu glasati za svog favorita unutar regionalne i međunarodne.

ZagrebDox svoja vrata po četrnaesti put zaredom ove godine otvara od 25. veljače do 04. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu i od 02. do 04. ožujka u kinima CineStar u Osijeku i Rijeci te CineStaru Joker Split.

Cijene ulaznica biti će 25 kuna za dnevne projekcije te 28 kuna za večernje projekcije u festivalskom dijelu. Cijena Teen Dox programa biti će 20 kuna, dok će se posljednjeg dana kao i do sada u programu The Best of Fest u paketu ulaznica po cijeni od 45 kuna moći pogledati svi nagrađeni filmovi.


Ako vam se svidio članak podijelite ga s drugima!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian