Suzy Josipović - Redžepagić

Ocjena:

Autor: Petar Galović

vlasnica modne agencije Suzy

Interview sa Suzy Josipović-Redžepagić vlasnicom modne agencije Suzy.
674

Gospođo Suzy možete nam reći koja je svrha vaše škole mode?

Svrha je dobrobit naše agencije i polaznika koji pohađaju školu, a koji ne moraju profesionalno postati odnosno biti manekeni. Dakle za one koji će ostati raditi u toj struci. Dobrobit je da nauče sve o modelingu i o manekenstvu, općenito da se znaju ponašati, jer kad počnu raditi, kad profunkcioniraju kao fotomodeli i manekeni oni su odrasle osobe, a ne djeca. Samim time moraju se znati ponašati adekvatno u društvu i moraju znati pristupiti profesionalno tom poslu. Što znači da moraju znati što nositi na snimanje, što na revije, stjecati navike točnosti, što pričati s klijentom, koju proviziju plaćaju agenciji, na koji način agencija radi, koje uvjete moraju zadovoljavati, kako se ponašati, šminkati, kakvu frizuru nositi, kako hodati, kakav stiling nositi, pravilno se hraniti, ne pušiti prilikom angažmana. To su detalji koje oni moraju naučiti. Dakle mi primamo u agenciju manekene koji sve to nauče. Da ne bi imali poslije problema, da ne moramo posebno jednog po jednog obučavati, govoriti im: Gle ideš danas na snimanje, budi točan, nemoj kasniti, ponesti to i to, izdepiliraj se ovako. Zadnjih desetak godina, jedanput godišnje organiziramo našu modnu školu. Svi mladi koji žele pohađati takvu modnu školu a nemaju predizpoziciju i uvijete da postanu manekeni i da se bave s tim poslom profesionalno mogu pohađati modnu školu. Škola je namjenjena i njima jer to su mladi ljudi koji ulaze u pubertet, nemaju dovoljno samopouzdanja, ne znaju kako se našminkati, ne znaju iskombinirati odjeću, ne znaju kako održavati pravilnu higijenu tijela. U školi im podižemo samosvijest i samopouzdanje. Oni će naučiti kako hodati, ne samo po pisti, nego i po cesti, a da to lijepo izgleda. Primjerice, da se pravilno drže i sjede.

Koliko dugo traje škola?

Škola traje oko dva i pol mjeseca, ima 14 profesora i predavača koji su vrhunski stručnjaci u svojoj struci. Mi iz takve škole koja ima otprilike 50-ak upisanih, prosječno izabiremo 5-10 potencijalnih manekena koji ostaju raditi za nas. Ovi ostali, nažalost, ne mogu postati manekeni, odnosno manekenke, no oni nauče sve što im treba za život i u principu su zadovoljni školom. Ja sam magistrirala na tu temu, dakle to su principi i osnove iz mog magisterija odnosno seminarskog rada koji se naziva škola mode.Istraživala sam zadovoljenje polaznika svoje škole. Pokušala sam otkriti koliko je njih zadovoljnih školom, što treba mijenjati.To je bilo prije 7 godina i tijekom tih godina nadopunjavala sam sustav da bi školu dovela do savršenstva, mogu reći da je to jedina škola takve vrste u Hrvatskoj.

Koja je razlika između tečaja manekenstva i modne škole?

Tečaj manekenstva se razlikuje od modne škole po tome što je to samo tečaj hodanja, koji nije toliko potpun kao škola mode. Npr. kad neko dođe na snimanje gdje se mora pokazati neko znanje iz glume, pantomimike, mimike ili nešto slično, on to mora znati odraditi profesionalno da se ne treba isti kadar ponavljati 50 puta.

Kakav je odaziv na školu?

Svake godine je dobar, moram istaknuti da je ove godine bilo puno prijava putem interneta preko našeg site-a.

Da li se netko uspio probiti na modnu scenu zahvaljujući vašoj školi?

Ja ne znam koja djevojka nije završila moju modnu školu!

Možete navesti neka imena?

Kristina Bradač, Žaklina Marin, Tina MOrić, Adela Vugrinec, Natali Križan, Maja Vračarić... to su neke od djevojaka koje su pohađale školu mode.

S kime surađujete, to je ipak veliki projekt?

Ovisno o broju upisanih ovisi i broj stručnjaka s kojima surađujem. Dakle, postoje stručnjaci zaduženi za učenje pravilnog hodanja, obično su to manekenke, ove godine to su Antea Kođoman, Danijela Alavanja, Ana Hajnić, Nataly Križan...), osoba zadužena za učenje poziranja je Sanja Prepelić koja je jedina Hrvatica koja pozira tako kvalitetno, to stvarno nitko ne radi kao ona, te ju još nitko nije stigao od svih vodećih manekena, za šminku su zaduženi Sandra Marković i Edita Prodan, za stiling je zadužen Goran Svilar, Za higijenu dr. Andrija Stanimirović koji je zadnjih osam godina stalni predavač u školi mode, za bonton koji je jako važan zadužena je Biba Salata, zdravu prehranu predavaju Franjo Pavlović, Miljenka Rak, održavanje kondicije Branka Habek, tena kraju modeling Suzy Josipović-Redžepagić.

Par riječi o vašoj agenciji?

Modna agencija Suzy je posrednička agencija koja surađuje između klijenata i partnera koji ne moraju biti usko vezani uz modu. Imamo manekenke, fotomodele i hostese. Na hostese otpada najveći postotak (60-70 %) cjelokupnog poslovanja modne agencije. Dakle nismo vezani samo uz manekene. Nažalost Hrvatska je zemlja u tranziciji u kojoj nema dovoljno posla za manekene, zato se orjentiramo na marketing pa radimo za izložbe, sajmove i promocije.
Gospođo Suzy želimo vam puno sreće u vašoj modnoj školi i naravno što više polaznika.
Hvala lijepa!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova
lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian