Sutra počinju dani jadranskih lignji!

Ocjena:

Autor: moda.hr

Jadranske lignje na tanjuru vrhunskih istarskih kuhara

Dani jadranskih lignji ponovno se vraćaju u Sjeverozapadnu Istru. Od 1. prosinca do 7. siječnja, posjetitelji hrvatske prijestolnice vina i izvanredne kulinarske tradicije moći će uživati u brojnim tradicionalnim i nekonvencionalnim jelima od jadranskih lignji. Ova gourmet manifestacija nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora koje se lovi upravo u zimskom razdoblju.

Smjera k jačanju svijesti o njihovoj vrijednosti u kuhinji te potiče ugostitelje da osmisle nove, kreativne recepte na bazi te morske namirnice. Od jeftine pučke, gotovo prezrene hrane, lignje su se na Jadranu u posljednjih pola stoljeća preobrazile u omiljeni specijalitet. Imaju delikatan okus po moru i vrstan su medij za najrazličitije okuse. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.
lignj02.jpg
Dani jadranskih lignji traju od 1. prosinca do 7. siječnja
Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtjevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane. Posebno su cijenjene ako su umjesto mrežom ulovljene posebnom udicom, tzv. peškafondom. Gostima se želi skrenuti pažnja i na bitnu razliku između jadranskih lignji te onih patagonijskih ili kalifornijskih. Iako je tržište preplavljeno potonjima, prve su daleko kvalitetnije polazište za kulinarske pothvate.

"Istra je destinacija koja ima bogatu ponudu za cijelu godinu, a ovom manifestacijom potvrđujemo da sezona kod nas nikad zaista ne završava. Svi koji se odluče posjetiti Istru u predbožićno vrijeme moći će uživati u našoj bogatoj turističkoj ponudi u kojoj su Dani jadranskih lignji šlag na tortu. Prošlogodišnja iskustva pokazala su da su ovakve manifestacije iznimno posjećene, jer su bogate i zanimljive, a istovremeno Istra u ovo doba godine pruža priliku za istinski odmor svakome kome je on potreba", izjavila je Michelle Babić, direktorica ureda TZ Općine Brtonigla.
lignj01.jpg
Gostima se želi skrenuti pažnja na bitnu razliku između jadranskih lignji te onih patagonijskih ili kalifornijskih
Ukusna jela ove istaknute delicije čija kvaliteta nadmašuje lignje iz drugih mora, ove će godine spremati čak deset lokalnih restorana koji su za ovu prigodu pripremili i promotivne cijene. Vrhunski kuhari za svoje su posjetitelje osmislili i nove kreativne recepte kako bi se u njihovoj ponudi našla jela za svačiji ukus. Lignje su tako ukomponirane u više sljedova, u začinjenijim i laganijim varijantama i u kombinaciji sa zanimljivim prilozima.

"Cilj nam je posjetiteljima pokazati da lignje uz malo mašte i kreativnosti, mogu pronaći mjesto na tanjuru u svakoj prigodi. Vjerujem da će naši posjetitelji to znati prepoznati i da će nam se i ubuduće rado vraćati, ali i da će se usuditi eksperimentirati u vlastitoj kuhinji po uzoru na naše kreacije"
, istaknuo je Anton Kernjus iz konobe Astarea.
Gourmet_Sea-food_squid-(3).jpg
Lignje su ukomponirane u više sljedova, u začinjenijim i laganijim varijantama i u kombinaciji sa zanimljivim prilozima
Inspirativna jela od lignji u sklopu ove manifestacije pripremaju se u konobama i restoranima Astarea iz Brtonigle, Rondo i Lux Casino Hotel Mulino iz Buja, Giovanni i San Bendetto iz Novigrada, Buščina, Melon i Nono iz Umaga te Toni i Vila Vilola iz Savudrije.

Sjeverozapadna Istra tijekom godine domaćin je čak četiri različite gourmet manifestacije u kojima posjetiteljima približava istarske specijalitete, kao što su školjke, šparoge i riba list. Iako se te manifestacije održavaju izvan ljetnih mjeseci, iz godine u godinu bilježe porast posjećenosti, što dodatno potvrđuje da se Istra pozicionirala kao cjelogodišnja destinacija koja svojim posjetiteljima nudi bogatu kulturu i običaje s kojima se gosti uvijek rado upoznaju.

Više informacija pronađite na web stranici Colours of IstriaAko vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian