Superjunaci uživaju na Rajskoj plaži

Ocjena:

U Loparu na Rabu završio je 8. Festival skulpture u pijesku te su proglašeni pobjednici ove umjetničke i zabavne manifestacije.
Završio je 8. po redu Festival skulpture u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu. Ova umjetnička i zabavna manifestacija i ovoga puta oduševila je sve posjetitelje ove predivne rapske plaže, a i ove godine najviše veselja donijela djeci. Naime, tema ovogodišnjeg festivala bili su ni više ni manje nego superjunaci. Četiri dana talentirani umjetnici i kipari na jakom suncu izrađivali su prava umjetnička djela dok cijelu plažu nisu preplavili akcijski junaci od pijeska i vode. Hulk, Superman, Groot, Iron Men i Thor samo su neki od spektakularnih junaka koji su zaposjeli jednu od najljepših domaćih plaža.
Zadnji dan festivala stručnom žiriju pridružilo se i troje posjetitelja ovog posebnog događanja i ocijenilo superjunake i njihove vrijedne stvoritelje. Veliku pobjedu odnio je Hulk i mlade kiparice Mirna Savić i Roberta Mikelić koje su ga izradile. Drugo mjesto osvojili su August Popijač i Petar Popijač za Supermana, a treće mjesto pripalo je Ivi Mihanović za Groota.
Osim skulptura napravljenih od finog loparskog pijeska, ocjenjivale su se i fotografije na temu loparskog pijeska. Ove godine prvo mjesto osvojio je Tomislav Perić fotografijom Tuširanje ratnika, drugo mjesto portretom Hulka osvojila je Marija Kordić, dok je treće mjesto osvojio prošlogodišnji pobjednik Antonio Ivčić. Zahvalnice svim sudionicima i medalje podijelili su zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, direktor Ureda TZO Lopar Marin Mušćo i ravnateljica Centra za kulturu Lopar Tonka Kavran. Direktor TZO Lopara Marin Mušćo na kraju se zahvalio najprije svim umjetnicima na velikom trudu pri izradi i dovršetku ovih prekrasnih skulptura te na svemu što je ova manifestacija tijekom godina donijela Loparu i otoku Rabu.
Posebno bi se zahvalio idejnom začetniku ovoga festivala, akademskom slikaru Zlatku Kauzlariću Ataču i njegovoj nasljednici na mjestu umjetničke voditeljice festivala Pauli Banić. I ovaj osmi po redu festival smo uspješno priveli kraju i zahvaljujem svim sudionicima koji su pet dana na jakom suncu izrađivali ove predivne skulpture. Posebno nas veseli posjećenost festivala i oduševljenje svih koji su se susreli s našim superjunacima te količina fotografija koja putem društvenih mreža obilazi cijeli svijet“, izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar. Nakon proglašenja pobjednika, zabava uz superjunake nastavljena je do kasno uz noć u ritmu hitova grupe „ABBA“ i koreografirano osvjetljenje skulptura.
Festival skulptura u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, SAD, Italija) zahvaljujući angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival posljednjih šest godina. Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i daje dodatnu vrijednost u turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu, te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece, nego i kod odraslih.
Pod pokroviteljstvom Općine Lopar, Turističke zajednice Raba, Karlovačkog i Romerqelle, manifestaciju su organizirali Turistička zajednica Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar.

Još fotografija s Festivala skulptura u pijesku pogledajte KLIK-om na galeriju u nastavku.


Komentari (1 komentar)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne