Staze uma u Kinoteci

Ocjena:

U ciklusu „Autom kroz povijest filma“ s Leosom Caraxom i Martinom Scorseseom istražuju se staze uma, ponovno otkriva Berkovićevo Putovanje na mjesto nesreće, a među novitetima ističemo novi film Mattea Garronea Pinokio
Ciklus Autom kroz povijest filma ovaj tjedan posvećen je naslovima u kojima automobil funkcionira kao metafora stanja uma. Otvaraju ga Sveti motori – jedan od najoriginalnijih filmova prošloga desetljeća, u kojem je francuski redatelj Leos Carax napravio osebujnu meditaciju o ulogama koje igramo u svakodnevnom životu i kotačićima koji nas pokreću. Predvođen vrhunskim nastupom glumačkog kameleona Denisa Lavanta, riječ je o začudnom iskustvu o kojem ćete dugo razmišljati.

Tema se nastavlja o istraživati s Teretom, nagrađivanim filmom Ognjena Glavonića, u kojem tajanstvena pošiljka, koju protagonist filma mora prevesti s ratnog Kosova u Beograd, funkcionira kao metafora tereta koji jedna generacija ostavlja u nasljeđe drugoj.
Za petak slijedi vitaminska bomba! Radi se o Vozaču, virtuozno režiranom akcijskom filmu u kojem je Edgar Wright vrsno izmiješao nekoliko žanrova i aranžirao ih uz svoj prepoznatljivi smisao za igru i humor.

Tjedan završava klasikom kinematografije 1970-ih: Taksistom Martina Scorseseja. Riječ je o impresivnoj, na trenutke i halucinantnoj vožnji gradskim i mentalnim putevima, koja i dalje svijetli mračnim sjajem.
Na drugi pogled: Putovanje na mjesto nesreće 

Na drugi pogled je program kina Kinoteka posvećen zanemarenim naslovima koji su zaslužili da ih se pogleda svježim očima i ponovno otkrije.

Ovaj tjedan možete pogledati Putovanje na mjesto nesreće, psihološku dramu Zvonimira Berkovića o ženi koju prometna nesreća njezina muža izbaci iz kolotečine i potakne je da preispita svoj život, odluke i odnose. Riječ je o sjajnom i atmosferičnom filmu, predvođenom sjajnim nastupom Ane Karić, koji je ostao u sjeni Berkovićeva klasika Rondo.  

Program se održava u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz na projekciju je besplatan.
Noviteti: Pinokio

Matteo Garrone, autor koji je udahnuo novu energiju u nasljeđe talijanskog neorealizma s filmovima kao što su Gomora (2008) i Dogman (2018), za svoj novi film inspiraciju je pronašao u bajci Carla Collodija o drvenome lutku koji želi postati dječakom. Njegov Pinokio izvrsno spaja bajkoviti svijet s interesom za naturalizam, pruživši nam još jedno emocionalno i vizualno impresivno putovanje u svijet talijanskih radnika i seljaka.

Među novitetima gledajte i švedski psihološki horor Koko-di koko-da Johannesa Nyholma, romantičnu dramu Mare redateljice Andreje Štaka, dokumentarni film Povuci – potegni Nevena Hitreca i povijesni triler Časnik i špijun Romana Polanskog.
Filmski outlet: Kišni dan u New Yorku

S oblačnim zagrebačkim popodnevima prilično ste upoznati, a Woody Allen pokazat će nam kako izgleda Kišni dan u New Yorku! Riječ je o romantičnoj komediji u kojoj se Timothée Chalamet i Elle Fanning nađu u ljubavnim i životnim zavrzlamama kakve samo Allen zna prirediti.

Kišni dan u New Yorku prikazat će se u sklopu Filmskog outleta, novog Kinotekina programa namijenjenog svima onima koji su distribucijske uspješnice propustili pogledati na velikome platnu.
Matineja: Jednom davno

Na subotnjoj Matineji možete vidjeti fantastičnu pustolovinu Jednom davno. Riječ je o igranom debiju Brende Chapman, ko-autorice animiranih hitova Princ Egipta (1998) i Merida Hrabra (2012), koja je motive iz klasika dječje književnosti Petar Pan i Alisa u Zemlji Čudesa reinterpretirala za oči i srca novih generacija.

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian