Saznali smo predobar program ZagrebDoxa...

Ocjena:

Autor: Marina Abramović

Kao i svake godine i ovogodišnji ZagrebDox donosi pregršt atraktivnih imena međunarodne kinematografije.

 Publika će  ovoga puta biti upoznata s opusom višestruko nagrađivanih redatelja u čijem se društvu kriju jedan oskarovac, dvostruki dobitnik Emmyja te dobitnik počasnog Zlatnog medvjeda. Riječ je kultnim svjetskim dokumentaristima Alexu Gibneyu, Joeu Berlingeru, Claudeu Lanzmannu, Eriku Gandiniju te Fredericku Wisemanu.

Oskarovac Gibney u filmu Detaljna potraga (No Stone Unturned) govori o nikad razjašnjenom masovnom brutalnom ubojstvu u Sjevernoj Irskoj i postavlja pitanje što se događa kada vlada zataška istinu.  Redatelj Claude Lanzmann predstavlja se prvi puta u Majstorima doxa s najnovijim filmom Napalm koji je ujedno i njegova osobna ljubavna ispovijest. U novome filmu Joe BerlingeraS namjerom da se uništi, (Intent to Destroy) okupljeni su povjesničari i znanstvenici u raspravi oko turskog genocida nad Armencima. Kirurg pobunjenik (The Rebel Surgeon) novi je filmski uradak Erika Gandinija koji govori o snalažljivosti i umijeću švedskoga kirurga u Etiopiji. Fredrick Wiseman redatelj je koji iza sebe ima više od pedeset dugometražnih i igranih filmova, ove godine donosi film koji je bio uvršten u prednominacije za Oscar. Ex Libris: Njujorška knjižnica (Ex Libris: The New York Public Library) film je primarno okrenut istraživanju američkih institucija,a knjižnicu nam Wiseman otkriva kao mjesto dobrodošlice i kulturne razmjene za sve stanovnike grada. 

ZagrebDox održava se od 25. veljače do 04. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, te od 02. do 04. ožujka u kinima CineStar u Osijeku, Rijeci i CineStaru Joker Split.

S obzirom na najavni sadržaj i kritiku, jedva čekamo posjetiti ovogodišnji ZagrebDox!

Ako vam se svidio članak, podijelite ga s drugima!

Komentari (2 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian