Prvi hrvatski suvenir održivog dizajna

Ocjena:

Lansiran prvi hrvatski suvenir održivog dizajna
Tužna sudbina zagonetne nimfe utkana je u prvi hrvatski suvenir održivog dizajna, utjelovljen zajedničkim trudom i kreativnošću Mihaele Marković i Tamare Luković. Atlantova kći Calypso, čije ime znači “ona koja prikriva” bila je poganska božica mora, koja je u ratu stala na stranu Titana. Osim što je bila nevjerojatno lijepa te je savršeno vladala glazbenim instrumentima, Calypso je bila sposobna kontrolirati morske struje i vjetrove. Kada su bogovi pobijedili, bila je kažnjena i prokleta vječnim ostankom na otoku Ogygiji, današnjem Mljetu. Osim toga, sudbina je osigurala da će se stoljećima veliki junaci, heroji smrtnici, nasukavati na otok, a lijepa će se nimfa u njih zaljubljivati. Priču smo započeli s dva komada koji za nas predstavljaju Calypso. Radi se o ogrtaču i haljini koji su potpuno moderni, uklopivi, a istovremeno utjelovljuju i ono “nešto” drevno, iskonsko.
Haljina je izrađena u finom voštanom lanu, sa satenskom podstavom u kontrastnoj boji koja suptilno otkriva, ali i zamagljuje tjelesnu konstrukciju onoga koji ju nosi. Duboka tamnoplava podsjeća nas na mračne morske dubine Mediterana koji, iako intrigantan, može biti i vrlo opasan, baš kao i misteriozna nimfa. Calypso Ogrtač nastavlja kolorističku igru tamnoplavih nijansi te postupno integrira mahovina zelenu te smaragdno zelenu, dok je konstrukcijski napravljen tako da može funkcionirati kao šal, vesta, ogrtač ili poludugi kardigan.
Tamara Luković, idejna začetnica cijelog projekta, pokretač je brojnih ideja vezanih uz revitalizaciju mljetske baštine, kao i uz izradu i prodaju originalnih suvenira. Nakon serije obnovljenih suvenira poput mljetske košulje, tradicijskog nakita (prsten zmijar, naušnice mljetske gradaše, kolarin), pojasa i jastučnice, osmislila je i oživjela parfem posvećen otoku Mljetu. Inspirirana legendom o strasti, ljubavi morske nimfe Calypso i Odiseja koji je nakon brodoloma doplivao i na otoku, zbog ljubavi, ostao sedam godina, lansirala je miris koji evocira jedinstveno mljetsko iskustvo, te liniju kožnih torbi iznimne izrade i kvalitete, inspiriranih legendom o sv.Pavlu, koji se, spašavajući se od velikog nevremena i brodoloma, nasukao na jugoistočnoj obali otoka Mljeta. Sam parfem doživio je 3 uspješne edicije, a potaknuta njegovim uspjehom, željom da se projekt ‘Mljet’ upotpuni te naizgled slučajnim susretom s radom Mihaele Marković, rodila se ideja o utjelovljenju tajnovite nimfe u drevnom tekstilu koji stvara mlada dizajnerica, Zagrepčanka s prebivalištem u Amsterdamu. Mihaela Marković, vlasnica Studija Marković, posvećena je očuvanju hrvatskih tradicijskih vještina, posebice pletiva i tkanja.
Pletivo je jedna starinska vještina koja preživljava unatoč svim novim tehnologijama koje danas poznajemo, poput ribarstva. Pletenje je posebno jer sami stvaramo svoj tekstil, zadržavajući kontrolu nad cijelim svojim radom od najjednostavnijeg njegovog segmenta do onog kompleksnijeg. Pletenje je i svojevrsna meditacija, mentalni odmor. Koncepti održivog dizajna, “slow” življenja, kvalitetni komadi koji traju godinama i postaju bolji s vremenom baš kao i dobro vino odrednice su dizajna Mihaele Marković, a iste vrednote dijeli i Tamara, u svom načinu rada i življenja, tako da je ova suradnja instinktivno zaista utjelovljenje istih ideala u jednom iznimnom projektu koji će, nadamo se, postati jedna dodana vrijednost hrvatskog turizma. Prvi hrvatski suveniri održivog dizajna dostupni su u butiku Hotela Excelsior u Dubrovniku, Mediteran art gift shopu “Stara skula” na otoku Mljetu, kao i u biranim art galerijama i koncept shopovima diljem Lijepe naše.
Fotografije potpisuje Jan Iveta, dugogodišnji suradnik Studija Marković koji radi na svim kampanjama brenda. Asistentica fotografije je Nika Mokos.
Stilistica je Tamara Luković, koja je u priču o nimfi uklopila i brend koraljnog nakita Coral Angels.
Model / Vita Kozić
MUA Tamara Kokalj


Podijelite članak s prijateljima i podržite hrvatski modni dizajna.


Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian