Otišao je najveći, Kaiser Karl Lagerfeld

Ocjena:

Autor: t.p.

Modna ikona Karl Lagerfeld u svijetu je poznata po svom vrhunskom pristupu stilu, osebujnoj prirodi i zagonetnoj osobnosti, te unikatnom pristupu modi i pop kulturi, kako javlja Daily Mail umro je danas u 86. godini.
Osim pozicije kreativnog direktora svog brenda Lagerfeld, Karl je nadgleda kreativni smjer modnih kuća Chanel i Fendi. Njegov vizionarski talenat imao je utjecaj i izvan mode, što je uključivalo ilustraciju, fotografiju, styling i izdavaštvo. Karl Lagerfeld rođen je 1938. u Hamburgu. Nakon turbulentnih mladih dana u kojima je od rane dobi pokazivao interes za umjetnost, francusku kulturu i crtanje, modnu karijeru započinje 1954 godine. 

Osvaja prvu nagradu na međunarodnom natječaju koji je organizirala Secrétariat International de la Laine za skicu kaputa. Pobjedonosni kaput kasnije izrađuje Pierre Balmain, koji tada 17-godišnjem  Karlu Lagerfeldu nudi posao pomoćnika. Poseban talent već 1957. godine prepoznaje modna kuću Jean Patou te postaje umjetnički ravnatelj.

Zahvaljujući svom zapaženom radu 1962. godine postaje jedan od prvih freelancera u modernoj modnoj industriji, radeći između Francuske, Italije, Engleske i Njemačke. Unutar niza značajnih suradnji posebno se ističe suradnja s modnom kućom Fendi koja otpočine 1965., a trajala je do današnjih dana. Veliki Chanel ga uzima 1983. godine i postavlja ga za umjetničkog ravnatelja.
Već sljedeće godine osnova vlastitu modnu kuću KARL LAGERFELD, i paralelno  nastavlja suradnju s Chanel i Fendi.

Osim po nemjerljivih postignućima u modnom dizajnu kojima će Kaiser Karl ostati vječno zabilježen. Poseban trag je ostavio radom kao fotograf, a mnoge njegove slike, kampanje i modni editorijali pretvorene su u sjajne fotomonografije.

Zapažena je i njegova knjižaru u Parizu, pod nazivom 7L otvorena 1999. koja uskoro postaje izdavačka kuća EDITIONS 7L, specijalizirana za knjige o vizualnoj umjetnosti i fotografiji.

Početkom novog milenija šokirao je svjetsku javnost promjenom izgleda i redefiniranjem vlastite slike izgubivši 42 kilograma. Ubrzo je objavljuje knjigu o iskustvu dijete koja je prodana u desetcima tisuća primjeraka širom svijeta.

2004. godine postaje prvi dizajner na svijetu kojeg je modni gigant H&M zamolio za suradnju, te za njih kreira capsule kolekciju od 30 komada, koja je bila do tada neviđeni hit.

Najznačajniji francuski rječnik Le Petit Larousse Illustré njegovo ime 2008. godine uvrštava u novo izdanje. 2010. godine postaje dobitnik nagrade Couture Council Fashion Visionary od Fashion Institute of Technology (FIT) u New Yorku.
Njegov utjecaj na uređenje interijera i arhitekturu kreće s 2017. godinom kaka je osmislio dva spektakularna apartmana u kultnom Hôtel de Crillon u Parizu. Dobitnik je i nagrade „Izvanredna postignuća“ na British Fashion Awardsu i nagrade John B. Fairchild od WWD-a. 2018., dizajnira hotel od 6 zvjezdica s 290 soba u Macau.

Ogromna rupa koja je nenadano nastala u modnom dizajnu, umjetnosti i fotografiji i kompletnoj svjetskoj pop kulturi odlaskom Karla Lagerfelda čini nenadoknadiv gubitak, do te mjere velik da nam logika nalaže kako će se vrijeme od danas mjeriti kao ono 'prije i poslije odlaska Velikog Kaiser Karla'.

Komentari (2 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian