Nataša nas upliće u SENTIMENT 2

Ocjena:

Autor: T.P

Modna dizajnerica Nataša Mihaljčišin nakon modnog dua I-GLE nastavlja svoju modnu priču pletivom, materijalom kojim je i započela svoju modnu karijeru. Dugogodišnje stvaranja unutar dua je za Natašu imalo idejno kumulativni učinak, u prilog tome svjedoče kreacije koje predstavlja svojom drugom kolekcijom znakovitog naziva SENTIMENT 2.
Elementi kojima moda barata danas manipuliraju naslijeđe, kanon, manira, angažman, manifest, ideologiju, komercijalizaciju, pobunu i potragu za transformacijom.
Koliko jedna vesta ispletena na način svojstven nekadašnjem vremenu neumreženog društva, može biti aktualna, reprezentativna i u svojem intimnom protokolu jedinstvena, subverzivna i suvremena? Na koji način kolektivni sentiment može pronaći svoj kanal komunikacije kroz medij mode i što mu uopće, danas, može reći, a da to bude novo, svježe i modno zanimljivo?
Postoji li u našoj osobnoj povijesti tako idilično ishodište kojega smo spremni reanimirati u kontekstu traganja za identitetom koji zaziva bliskost, razgovor, strpljenje, dodir i naivnu zaigranost, i u svemu tome isplativu neponovljivost?  Kolekcija je, zapravo, jedan modni dijalog- razgovor o svim ovim gore navedenim momentima i premisama. Sastoji se od pletenih vesti, pulovera, kaputića i kardigana i realizirana je u suradnji s vrsnim pletiljama i jednim pletiocem.
Svaki od njih je na svoj način, svojim umijećem, vještinom, maštom i estetskim iskustvom doprinio konačnoj čaroliji kreativne interakcije. Isto tako svaki komad je jedinstven, osmišljen i realiziran u samo jednoj izvedbi bez namjere za serijskom reprodukcijom. Na taj način korespondira s procesom ručne izrade odjeće koja zadržava stanovitu i neponovljivu emotivnu upisanost. Korištene su razne tehnike ručnog i strojnog pletenja (radi se o kućnim pletaćim strojevima), heklanja i vezenja i ukrašavanja.
Osnovna intencija sentimentalizacije odijevanja je, u neku ruku, i osvještavanje vrijednosti ručnog rada i njegovo repozicioniranje u modnom sustavu te apelira na humane postulate proizvodnje i kolektivne održivosti.

 
Kolekcija unikatnog signature pletiva Sentiment 2 od danas je dostupna ekskluzivno u konceptualnoj trgovini Garderoba.

Više modela iz nove kolekcije pogledajte KLIK-om na galeriju u nastavku.
Fotografije: Marija Milin
Frizura: Milena Maršić
Šminka: Saša Joković
Model: Eva ljubić
Snimljeno u XVI. gimnaziji u Križanićevoj 4a, Zagreb.Podijelite članak s prijateljima i podržite hrvatski modni dizajn.


Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian