Nakit koji voli dame i nakit kojeg vole dame

Ocjena:

Autor: L.B.

Za mnoge osobe iz hrvatskog kulturnog i javnog života nezaobilazna je bila subotnja posjeta zagrebačkoj Gliptoteci. Povod je bila jednodnevna izložba hrvatske akademske slikarice Diane Sokolić koja je predstavila svoje narukvice s čipkom, Lacey, nagrađene prije mjesec dana u Comu, ali i novu kolekciju nakita brenda Diana's od gume i pleksiglasa.

Među brojnim uzvanicima bile su i novinarke Elizabeta Gojan, Sanja Muzaferija i Mirjana Rakić, modna dizajnerica Ruža Hodak, autorica Ženskog rokovnika Dunja Tadić, kostimografkinja Nataša Svekler, Suzy Josipović Redžepagić, Josip Tešija...
utekst3.jpg
Diana Sokolić u razgovoru s Dunjom Tadić
Posebnost izložbe bila je u tome što je nakit postavljen u prostoru Antike Gliptoteke, na sadrene odljeve antičkih skulptura, a izložbu je otvorila Iva Koerbler koja je tom prilikom istaknula kako je umjetnički nakit Diane Sokolić logičan nastavak i komplementarni dio njezina umjetničkog opusa, u kojemu je često koristila pleksiglas kao materijal za svjetlosne objekte, slike i reljefe, te kako je nakit Diane Sokolić nosiva pokretna skulptura u manjem mjerilu koja odlično funkcionira na ljudskom tijelu.
utekst0.jpg
Iako nije pisalo u 'dresscode'-u, uzvanice su redom nosile nakit Diane Sokolić (na fotografiji Livija Butuči, Diana Sokolić i Mirjana Rakić)
"Upravo pleksiglas omogućuje beskonačne igre i varijacije s optičko-kinetičkim istraživanjima, lomom svjetlosti, ali i dimenzijom zvuka jer pojedini fragmenti nakita u kretanju proizvode zvukove, nježno 'kuckaju' i 'zveckaju' jedan o drugi. Jednostavni geometrijski oblici uz jake boje nisu rezultirali teatralnim, pretjerano upadljivim i dekorativnim nakitom, već zavodljivim i senzualnim komadima nakita usprkos prividnoj krutosti materijala", ističe kustosica Iva Koerbler.
utekst2.jpg
Izložba nakita postavljena je u prostoru Antika zagrebačke Gliptoteke
Iva Koerbler zatim dodaje kako ponekad djeluju kao da se suprotstavljaju mekoći ljudskog tijela, ali nas privlači toplina pleksiglasa koji se ugodno grije na tijelu. To je nakit koji je apartan, nosi poruku o životnoj vitalnosti umjetnice i onih koji ga nose, daje radost i samopouzdanje, bez sumnje na tragu ideje o kromoterapiji, odnosno, liječenju bojama, a čak i kada su pojedini primjerci kreirani od prozirnog ili crnog pleksiglasa, igra svjetlosti na malim površinama trokuta i ovala daje identičan efekt.
utekst1.jpg
Rumjana Meštrović i Diana Sokolić na izložbi
"Najnoviji komadi ogrlica od crne gume u kombinaciji s prozirnim pleksiglasom, kao i umetanje prave bijele čipke u narukvice od pleksiglasa pokazuju novo i intrigantno dizajnersko lice umjetnice, vrlo rafinirano i delikatno, prilagođeno mnogo većem generacijskom rasponu ljubitelja nakita, a možda čak i muške publike", zaključuje na kraju kustosica.


Atmosferu izložbe pogledajte klikom na fotografiju ispod teksta, u našoj galeriji!

Foto: Ognjen Karabegović

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian