Najpoznatiji simbol ljepote na svijetu

Ocjena:

Autor: promo članak

Za krunu od tisuću najsjajnijih kristala spretno oblikovanih u 450 g srebra i 80 sati rada zaslužna je Zlatarnica Prahir


Miss Hrvatske je najstarije i najuglednije hrvatsko natjecanje ljepote i održava se od 1992. godine, a dio je izbora za Miss svijeta, koje je najstarije postojeće natjecanje ljepote. Natjecateljice izbora nisu samo lijepa lica, one su talentirane, teže visokom obrazovanju, aktivne su u humanitarnim akcijama, a svojim stavovima i ponašanjem zavrjeđuju biti ponosnim predstavnicama svoje zemlje.

Od samih početaka izbora za Miss Hrvatske, naše su ljepotice ostvarivale odlične rezultate na svjetskom izboru pa tako pamtimo uspjehe Fani Čapalije, Branke Bebić, a osobito Anice Martinović Kovač koja je 1995. godine osvojila titulu prve pratilje Miss svijeta.
Ono što uvijek krasi ovakav oblik natjecanja i što plijeni posebnu pažnju je onaj trenutak proglašenja i same krunidbe. Svaka princeza svojom pobjedom zaslužuje krunu koja će simbolično zaokružiti cijelu priču i koju će pobjednica ponosno nositi.

Upravo je kruna oduvijek bila i danas je simbol vladarske moći i časti, predstavlja nešto uzvišeno i veličanstveno. Za ovogodišnje natjecanje za Miss Hrvatske, čast da izrade krunu, čak četvrtu godinu zaredom, pripala je Zlatarnici Prahir koja je iz svoje radionice iznjedrila prekrasnu krunu.
Na izradi krune, predano je radilo petero ljudi. Sam proces kreće od osmišljavanja dizajna koji se kompjuterski crta. Pošto se radi o velikom komadu nakita, on je podijeljen na šest segmenata od kojih se svaki printao u vosku 3D printerom. Kasnije su se svi obrađeni dijelovi spajali u cjelinu.

Kruna za Miss Hrvatske tako je postala spoj tradicije i moderne tehnologije; krunu krase tradicionalna obilježja poput pletera i licitarskog srca, izrađena je 3D tehnologijom, a ručno je obrađena što pokazuje činjenica da je u nju upravo ručno ugrađeno tisuću najsjajnijih kristala. Način izrade kruni daje dašak posebnosti i pokazuje ljubav prema specifičnom zanatu izrade nakita.
450 g spretno oblikovanog srebra, preko 80 sati rada, strpljenje, posvećenost, preciznost i obožavanje svog posla, bili su potrebni da ovogodišnja kruna zablista ne nekoj od prekrasnih mladih dama. Koja će ljepotica ove godine ponijeti titulu najljepše te tko je sretnica na kojoj će zasjati ovogodišnja veličanstvena kruna, saznat ćemo 1. rujna 2018. u Čakovcu na izboru za Miss Hrvatske.


Foto: Zlatarnice Prahir / Bojan Zibar


Ako vam se svidio članak, podijelite ga s prijateljima!

Komentari (13 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian