Najljepše torbe za školarce

Ocjena:

Autor: moda.hr

foto galerija
U knjižari Hoću knjigu saznali smo kako pravilno odabrati školsku torbu, te se upoznali s najatraktivnijim modelima torbi iz novih kolekcija poznatih brendova

Početak nove školske godine početak je novog ciklusa za svakog osnovnoškolca, a sa sobom redovito donosi i manje ili više slatke dileme kakvu školsku torbu odabrati. Školarci će najčešće birati prema dizajnu, a roditelji će pažnju pridati pravilnom odabiru školske torbe čiji će teret školarci nositi čitave godine.

U GALERIJI IZNAD TEKSTA POGLEDAJTE 20 ODABRANIH MODELA ŠKOLSKIH TORBI S CIJENAMA!

Za razliku od prijašnjih godina, kada su roditelji potegli i do Austrije ili Njemačke kako bi nabavili kvalitetnu torbu, danas se na hrvatskom tržištu može naći više od tisuću raznih modela torbi i ruksaka. Cijene se kreću od stotinjak pa sve do vrtoglavih tisuću i petsto kuna, ponekad i više. Znajući da cijena ne garantira uvijek i kvalitetu, roditelji se prilikom kupovine školskih torbi najčešće raspituju među prijateljima i educiraju putem interneta.
Revija školskih torbi održana je u Hoću knjigu Megastoreu

"Torbe se, u principu, tradicionalno biraju prema spolu. Najčešći kupac školskih torbi su žene, odnosno mame, a njihov odabir ovisi o preferencijama djeteta u kombinaciji s racionalnim kriterijima. Ako majka kupuje torbu za dječaka, uglavnom bira sportske motive i na odabir ima puno različitih varijanti i funkcija, dok je s djevojčicama malo kompliciranije. One pretežno biraju torbe s određenim motivom, poput Hello Kitty ili Gorjuss, pa u tom slučaju majke imaju jako sužen odabir među torbama koje bi trebale zadovoljiti sve njihove kriterije", ispričao je Zvonko Čubrić, jedan od suvlasnika knjižara Hoću knjigu, na panelu održanom u najvećoj knjižari u Hrvatskoj, Hoću knjigu Megastoreu u zagrebačkoj Bogovićevoj 7.
Panelisti Lana Novota i Zvonko Čubrić s voditeljicom Katarinom Moškatelo

Panel je održan u nadi da će roditeljima pomoći u odabiru torbe relevantnim informacijama i savjetima, a uz Čubrića na panelu je sudjelovala i kineziologinja Lana Novota. Naime, u medijima je posljednjih godina sve češće prisutna tema težine školskih torbi i kakvo opterećenje ona uzrokuje na dječjim leđima, pa je panel bio idealan da se progovori i o građi djece, maksimalnom opterećenju dječjih leđa, te savjetima za pravilan odabir torbi.
Maja i Bruno Šimleša

''Dobra školska torba osigurava pravilno držanje učenika prilikom njenog nošenja. Najveći zdravstveni problem povezan s nepovoljnim utjecajem nošenja školskih torbi je nepravilno držanje tijela što uzrokuje bol najčešće u donjem dijelu leđa, vratu i ramenima, te umor lokomotornog sustava. Stoga kod odabira školske torbe valja paziti da ona bude što lakša, da se nosi na oba ramena, da je u što višem položaju na leđima djeteta, odnosno da ne visi nisko na leđima, te da bude što bliže leđima'', objašnjava Lana Novota te dodaje kako su torbe na kotačiće odličan izbor za djecu slabije konstitucije, nižeg rasta i kilaže kojima nošenje teške torbe stvara preveliki pritisak na kralježnicu i njene strukture.
Školski pribor poput pernice nezaobilazan je sadržaj svake školske torbe

Danas je preporučena težina školske torbe do 15% težine tijela djeteta, a neka istraživanja i preporuke ukazuju da težina torbe ne smije prelaziti ni 10% tjelesne težine djeteta. Kod prvašića koji u prosjeku ima 24 kilograma, torba ne bi smjela biti teža od 3,6 kg, ako pratimo preporuku da školska torba teži do 15% tjelesne mase, odnosno 2,4 kg prema strožem kriteriju od 10% tjelesne mase djeteta. Ostvarenje ovih preporuka je i više nego upitno u Hrvatskoj, jer u stvarnosti težina torbe prvašića prelazi 6 kg, a prema nekim mjerenjima je teža čak i od 7 kg.
Maja Vračarić i Tea Bulić

"Umjetnost je napraviti torbu sa svim sigurnosnim funkcijama, a da teži samo kilogram ili manje. Dok su se torbe nekad radile s metalnim potpornjima za leđa, današnje torbe u sebi imaju kaširane kartone koji su istovremeno tvrdi i lagani. Nepisano je pravilo da torbe moraju imati reflektirajuće materijale sa svih strana, a dobro je znati i da većina dobavljača nudi garanciju od minimalno godinu dana. Svakako bih poručio roditeljima da torbe odaberu na mjestu na kojem mogu dobiti sve relevantne informacije i savjete, što često nije slučaj s velikim trgovačkim centrima", zaključio je Čubrić.
Uršula Tolj s kćeri Ewom

Nakon panela kojeg su roditelji s velikim interesom pratili, održana je modna revija na kojoj je 15 mališana agencije Fashion Team nosilo najatraktivnije torbe iz najnovijih kolekcija brandova Belmil, Herlitz, Santoro, Target i Connect, te torbe s popularnim motivima animiranih filmova Cars, Frozen, Disney i Star Wars, a koju su sa zanimanjem pogledali i Bruno Šimleša sa suprugom Majom i kćeri Anabelom, Uršula Tolj s kćeri Ewom, te direktorica izbora Miss Hrvatske Maja Vračarić.


Foto: promo


Ako vam se svidio članak, podijelite ga s prijateljima!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian