Najbolji zagrebački wine barovi su...

Ocjena:

Autor: moda.hr

Obišavši dvadesetak najpoznatijih zagrebačkih wine barova tijekom ljeta kada grad vrvi stranim gostima, sommelierka Jelena Šimić Valentić ostala je razočarana kakvoćom njihova rada. Iako je većini wine barova dala odličnu ocjenu za uređenje, već je vinska karta zaslužila prosječnu ocjenu dobar, a osoblje je nerijetko najslabija karika zagrebačkih wine barova.

"Vlasnici i druge odgovorne osobe ne shvaćaju da nije dovoljno wine bar opremiti skupocjenim inventarom. Neophodno je ulagati u edukaciju osoblja. Konobar je zrcalo lokala u kojem radi. Njegov pristup, stav i znanje prodaju vina. On treba znati gostu savjetovati koje vino izabrati, kako ga pravilno otvoriti i poslužiti na optimalnoj temperaturi u odgovarajuću čašu… Takvim se konobarima u Zagrebu može podičiti svega nekoliko wine barova. Među njima su Dežman bar, Bornstein i Dobra vina", kazala je Jelena Šimić Valentić, najslavnija hrvatska sommelierka mlađe generacije.
utekst1.jpg
Dežman bar jedan je najboljih zagrebačkih wine barova
Istodobno su cijene vina točenih na čaše previsoke. Kao primjer Jelena Šimić Valentić navodi cijenu od 36 kuna za decilitar dobroga hrvatskog vina čija butelja u trgovini stoji 70 kuna. Stvar dodatno pogoršava činjenica da takva vina nerijetko ostaju otvorena danima, pa oksidiraju. Takva praksa znači da konobari ne znaju kvalitetno prodavati i kontrolirati otvorena vina.

Što se, pak vinske karte tiče, na njima se može pronaći mnoštvo pravopisnih pogrešaka, ali i onih činjeničnih koje otkrivaju da tvorac karte slabo poznaje vina. Analiza vinskih karti otkriva i da neke sadržavaju imena vina koja samo doprinose "težini" popisa, no tih vina ako su ikada i bila u ponudi bara, odavno nema.

Kako je Zagreb, kao i cijela Hrvatska, iz godine u godinu sve poželjnije turističko odredište, Jelena Šimić Valentić smatra da će se konobari i ostali djelatnici u ugostiteljstvu morati dodatno educirati. Samo će na taj način moći svladati sve tajne struke. Ona podrazumijeva i poštivanje privatnosti gosta, ističe Šimić Valentić, kako se ne bi nizale neugodnosti kakvom je Demi Moore započela ljetovanje na Jadranu.

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian