Muškarci sa stilom nose monograme

Ocjena:

Autor: Davor Margetić

foto galerija
Još je davne 1904. godine Georg Simmel, njemački filozof i sociolog mode, ustvrdio kako moda kao društvena forma života nastaje tek onda kada više klase ili društveni slojevi izabiru vlastite znakove ili simbole poretka moći, bogatstva i statusa kojim se razlikuju od nižih klasa i slojeva.

Kada ih pak niže klase ili slojevi sustignu iznova se javlja potreba za ponovnim stvaranjem klasne segmentacije novom kulturnom diferencijacijom. Dakle, potrebno je neprestano inovirati nešto što će vas izdvojiti od mase. Jedna od takvih modnih inovacija može biti i personalizacija košulja monogramom ili inicijalima.
utekst_LapoElkannMonogram.jpg
Lapo Elkann monogram u dvije boje
Personalizacija košulje dakako nije neka novina, ona je prisutna od davnih vremena, a nastala je iz čisto praktične potrebe. Naime, monogrami ili inicijali originalno su služili kako bi se moglo identificirati kome pripada koja košulja, jer se u prošlosti veš prao u zajedničkim praonicama.

Danas pak muškarci stavljaju monogram kako bi košulji podarili karakter, te kako bi drugima dali do znanja da imaju istančan osjećaj za detalj. No, što je zapravo monogram i gdje ga pozicionirati na košulji? Monogram je skup od dva ili tri slova koja su najčešće inicijali imena i prezimena.

Što se pak pozicioniranja tiče, najbolje ih je izvesti na mjestu gdje će decentno doći do izražaja. Dakle, pod svaku cijenu izbjeći istaknuto mjesto i efekt "gledaj-me-ja-imam-stila"! Nekada su se inicijali stavljali na ovratnike i manšete, no to je postalo odveć pretenciozno. Danas se najčešće stavljaju na lijevu podlakticu, ili u donji lijevi dio košulje, u zoni tik iznad remena, postavljeno tako da nisu prekriveni kravatom.

Dizajn inicijala  ili simbola je apsolutno prepušten vama, znači font i boja neka budu odraz vašeg karaktera. U boljim dućanima u Italiji usluga vezenja monograma na košulju nadoplaćuje se nekih desetak eura, dok kod nas to ovisi od krojačnice do krojačnice. Uđite u proljeće s monogramima i podarite svojim dosadnim košuljama novi karakter, jer radi se o minimalnoj investiciji za zaista maksimalan dojam koji ćete ostaviti kao muškarac sa stilom!
utekst_Pozicioniranjemonogramanakošuljama.jpg
Pozicioniranje monograma na košuljama

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian