London calling: Naše igre

Ocjena:

Autor: Dalibor Vitas

Kako se jedan od najužurbanijih gradova na svijetu priprema za nadolazeće Olimpijske igre pitanje je koje mi postavljaju svi koji me znaju. Stanovnicima Londona Olimpijske igre nisu ni najmanje zabvna stvar, jer će u grad donijeti samo još više onoga što baš i ne volimo, a to su nesnosne gužve. Za vrijeme Olimpijade u Londonu se očekuju tolike gužve da su mnoge velike kompanije već odlučile svojim zaposlenicima omogućiti rad od doma.

Oni koji će ipak morati ići na posao, sasvim će sigurno muku mučiti s prijevozom. Metro će prema predviđanjima biti u totalnom kolapsu, a vlakovi će se čekati i po 20 minuta iako je u Londonu uobičajeno vrijeme čekanja 2 minute. Drugi je problem kapacitet. Vlakovi neće moći primiti očekivani broj ljudi, pa se u takvim trenutcima namjeravaju zatvarati stanice.
stella-London.jpg
Dizajn Stelle McCartney za britanske olimpijce
Busevi su priča za sebe, jer već i tako klize usporeni u moru automobila, rikši i ostalih prijevoznih sredstava. Sada će biti ograničeni jednom trakom manje, jer 'bus lane' (traka za autobuse) postaje 'olympic lane' (traka za službena vozila OI). Već sad računam kako će se moja uobičajena vožnja do posla koja traje 10 minuta pretvoriti u 40 minuta pa ću radije hodati pola sata.

U Londonu se diže uzbuna oko svega, pa niti ovo nije iznimka. Svi smo dobili isprintane prometne rute kako najlakše stići do posla, jer ovdje se radi i radi i radi (što nije negativno) i sve je sistematično obrađeno po danima. Ipak, kako u Londonu živim već dvije godine posve sam svjestan kako baš ništa neće biti kako je zamišljeno i planirano. Zapravo sam sasvim siguran kako će biti nekih novih 'emergency' situacija koje će izmijeniti planove.
olympics-lane.jpg
'Olympic lane'
A što se događa s modom za vrijeme Olimpijskih igara? Puno toga! Ne bi London bio London kad se ne bi prilagodio svakoj situaciji. Mnogi su britanski, ali i svjetski dizajneri pripremili posebne kolekcije za Olimpijce ili inspirirane OI koji će se moći nabaviti isključivo u Londonu. Tako je Gucci pripremio artikle s motivom Londona, a Stella McCartney dizajnirala je službeni dres za britanski atletski tim.

I sam je Lagerfeld neki dan nazočio svečnom predstavljanju vlastite kolekcije za Selfridges inspirirane Olimpijskim igrama. No ono što je za turiste, ali i Londončane, još važnije jest kako će sve trgovine raditi produženo. Naravno sa svrhom zarade! Svaki će izlog biti uređen na temu Olimpijskih igara, nedavno se otvorio i najveći neboder u Europi u blizini igrališta, a proradila je i nova žičara koja će sasvim sigurno postati još jedna atrakcija s razglednice poput Milenijskog kotača.
Gucci-London.jpg
Gucci London Olympic Collection
U Londonu je sve u znaku sporta, no svi se toga pomalo i pribojavaju. I tako se jedva hoda po svoj toj gužvi. Oni sretni pobjeći će iz grada ili se maknuti iz svih turistički omiljenih mjesta u gradu, oni manje sretni pokušat će to nekako preživjeti. Kako god, u Londonu se ponovno nešto događa, svi pričaju o tome non stop i vjerujem kako su Britanci sigurni da će ove OI postati najslavnije u povijesti.

Tako je uostalom sa svime čega se uhvate! Uzmimo za primjer vrijeme. U Londonu toliko pričaju o vremenu i vremenoj prognozi da već čitav svijet bruji o 'nevjerojatnom' engleskom vremenu. Ma kad razmislim neka je kruha i igara, svi ćemo nekako profitirati, jer kao što rekoh, ovdje je sve posao. Dakle, neka igre počnu!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian