Ljeto kakvo koža voli

Ocjena:

Autor: Željka Matijašić

Ne zaboravite na beta-karoten!

Dolaskom toplijeg vremena sve češće se počinje govoriti o beta-karotenu, tvari koja učinkovito štiti kožu od štetnog utjecaja pretjerane izloženosti suncu tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja. No, zbog višestruko blagotvornog djelovanja na funkcije kože i sluznice, zacijelo zavrjeđuje našu pažnju tijekom cijele godine.
Beta-karoten
55710
Najvažniji karotenoid Beta-karoten (provitamin vitamina A, tj. retinola) je najznačajniji pripadnik skupine spojeva široko zastupljenih u prirodi koje nazivamo karotenoidi (tu još spadaju likopen, alfa-karoten, lutein, kriptoksantin i zaeksantin). Izoliran je iz mrkve tridesetih godina prošlog stoljeća. Danas je poznato da je snažan antioksidans koji se u obliku biljnog pigmenta žute do crvene boje nalazi u različitom žutom i narančastom voću te lisnatom povrću tamnozelene boje. Nužan je za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznica. Kožu štiti od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost, i to pretvorbom u vitamin A. Svojim antioksidativnim djelovanjem štiti od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i dovode do različitih poremećaja i bolesti, pa i malignih. Stoga se može reći da djeluje antikancerogeno, a pridonosi i različitim terapijskim postupcima. Obrambene snage organizma snaži jačanjem T-staničnog imuniteta, sudjelovanjem u sintezi imunoglobulina i stimuliranjem diferencijalnog sazrijevanja stanica. Nužan je za stvaranje pigmenta melanina u koži, a dokazan je i njegov pozitivan učinak na prevenciju noćnog sljepila i preosjetljivosti na svjetlo. Iako nije znanstveno dokazano, pretpostavlja se da pozitivno djeluje i na liječenje alkoholizma, gastritisa, katarakte te degeneracije žute pjege. Metabolizam Apsorpcija karotenoida u našem organizmu kreće se od 10 do 30 posto. Potiču je masnoće iz hrane, a smanjuju prehrambena vlakna. Za razliku od drugih karotenoida, nakon apsorpcije beta-karoten se, prema potrebama organizma, metabolizira u vitamin A. Zato uzimanjem dostatnih količina beta-karotena organizmu osiguravamo optimalne količine vitamina A, koji je prijekom potreban za njegove brojne funkcije.
40924
Nutri1 Željka Matijašić savjetnik za prehranu www.nutri1.bloger.hr

Nedostatan unos Važnost svakodnevnog uzimanja beta-karotena potvrdile su brojne studije, a prema preporukama trebalo bi ga uzimati 10 do 60 mg svaki dan. Osobe koje se hrane uravnoteženo, hranom bogatom voćem i povrćem, dobivaju vjerojatno dostatne količine beta-karotena. Međutim, smatra se da moderni čovjek prehranom uzima samo 2 mg beta-karotena na dan.
55711
Epidemiološki podaci govore da u zapadnom svijetu, npr. u SAD-u, čak oko 45 posto stanovništva ne unosi dovoljnu količinu vitamina A, što posredno govori da je nedovoljan i unos beta-karotena. Uzima li se u dozama od 30 do 180 mg na dan, ne izaziva štetne nuspojave, no doze iznad 60 mg na dan mogu obojiti kožu u žuto (ksantoza). Osobe koje dulje vrijeme uzimaju beta-karoten u dozi većoj od 30 mg može pogoditi bezopasna i prolazna hiperkeratonemija. Budući da apsorpcija beta-karotena nije velika te da se sporo metabolizira u vitamin A, kod unosa većih količina ne postoji opasnost od hipervitaminoze vitamina A. Beta-karoten se kao provitamin topljiv u mastima uglavnom pohranjuje u masnom tkivu, a ne u jetri, tako da su rijetka toksična oštećenja jetre. Primjena u kozmetologiji Zbog važne funkcije zaštite kože od opasnog spektra UV-zračenja, beta-karoten sastavni je dio pripravaka koji se uzimaju oralno nekoliko mjeseci prije sezone sunčanja i krema za sunčanje. Pripravcima za oralnu primjenu često se dodaju tvari koje pojačavaju njegovo djelovanje ili, pak, one koje dodatno djeluju na zaštitu kože, a to su: vitamini C i E te element u tragovima selen. Vitamin C, vitamin E i selen Vitamin C snažan je antioksidans koji neutralizacijom slobodnih radikala sprječava oštećenja kože i utječe na bržu regeneraciju već oštećene kože. Nepotrebno je podsjećati koliko je djelotvoran kod oslabljenog imuniteta, infekcija, umora i iscrpljenosti. Vitamin E sudjeluje u mnogim metaboličkim reakcijama u organizmu, što uz snažno antioksidativno djelovanje blagotvorno djeluje na stanje kože.
55714
Selen pojačava antioksidativno djelovanje vitamina E, što dodatno štiti kožu od štetnog UV zračenja. Redovitim uzimanjem nekog od pripravaka beta-karotena, koji po mogućnosti sadrži i tvari koje dodatno pridonose njegovu blagotvornom učinku, možemo učiniti mnogo za pravilnu funkciju i zaštitu kože i sluznica, ali i organizma u cjelini.
40924
Nutri1 Željka Matijašić savjetnik za prehranu www.nutri1.bloger.hr

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne