Kod frizera : Trajna ondulacija

Ocjena:

Odgovara Krešimir Bezjak

19441
Krešimir Bezjak vlasnik je poznatog salona Urban u Zagrebu i Splitu, osnivač i voditelj najveće frizerske akademije u regiji - Urban akademije, te predsjednik Ceha frizera Obrtničke komore Zagreb, ponovno odgovara na pitanja posjetiteljica portala. Za dva tjedna gospodinu Bezjaku postavit ćemo nova tri pitanja. Svoja pitanja možete mu postaviti i vi ukoliko ih pošaljete na mail: moda@moda.hr Krešimir Bezjak Salon Urban www.urban.com.hr
Htjela bih napraviti frizuru poput ove na slici. Možete li mi pomoći s nekoliko bitnih savjeta?
23517
Idealna dužina kose za ovakvu frizuru je 50 – 70cm. Kosu operite, njegujte i dobro prosušite ručnikom, nanesite učvrščivač u pjeni i pažljivo raščešljajte kosu širokim češljem. Nemojte koristiti prejaki učvrščivač i nemojte pregrubo raščešljavati kosu. Tako pripremljenu kosu uvijte na uvijače raznih dimenzija i to u smjeru od lica, zagrijte i osušite ispod haube. Prije skidanja uvijača pričekajte da se kosa ohladi. Osušenu i nakovrčanu kosu dobro raščešljajte u svim smjerovima i protresite prstima. Kosu skupite u visoki rep na profilu i učvrstite gumicom, iz repa odvojite tanki pramen kose i omotajte oko repa da prekrijete gumicu, nakon omatanja pramen učvrstite špangom. Ponovo odvojite pramen iz repa iznad gumice, neka debljina pramena ne bude manja od 1 cm, prstima lagano raširite (0,5cm) krakove špange i oko krakova upletite 5 cm vrha pramena. Najlakše čete uplesti ako oko krakova špange pramenom formirate osmice. Zatvorite špangu,okrenite je zaobljenim dijelom prema naprijed i uhvatite je prstima kao da držite iglu za šivanje i provlačite je zajedno sa pramenom ispod kose u repu, kao da šivate. Nemojte jako natezati pramen već ga maksimalno opustite prilikom „šivanja“ tako da prije svakog „uboda“ ispod kose ostane jedan val kovrče. Kada iskoristite cijeli pramen okrenite špangu i učvrstite je. Ponavljajte postupak sve dok imate kose u repu. Prilikom provlačenja kose iskoristite veći dio površine glave, a ne samo mali dio oko gumice repa. Dodatno, kao ukras možete koristiti rajf ili bilo koji drugi ukrasni detalj.
Imam poludugu tamnosmeđu, gotovo crnu kovrčavu kosu koja je vrlo gusta. Straga mi je kosa prilično suha. Pjena za kosu, lak za kosu i slični preparati mi dosta smetaju, a češljanje stvara prevelik volumen bez oblikovanih kovrča. Najčešće nisam zadovoljna frizerima iako se oni dive mojoj kosi. Kako mogu istaknuti kovrče i spriječiti suhoću kose?
23518
Obavezno ošišajte ispucale vrhove jer će vam u budućnosti samo stvarati probleme. Ako je boja izblijedila osvježite je preljevom u vašoj boji kose tako da dobije jaki sjaj (sitne lasi koje strše manje će se vidjeti ako je boja svježa i sjajna). Prilikom pranja i njege koristite isključivo preparate za kovrčavu kosu, nakon pranja šamponom nanesite regenerator koji nemojte pretemeljito isprati (ako se kosa zamasti već idući dan znači da ste premalo isprali regenerator), dobro osušite ručnikom, raščešljajte jako širokim češljem, nanesite učvrščivač za formiranje kovrči i ponovo raščešljajte širokim češljem. Nemojte koristiti styling proizvode koji sadrže alkohol jer će samo dodatno isušiti vašu kosu. Nemojte koristiti ni jake učvrščivače jer će od njih kovrča izgledati preumjetno. Kosu sušite prirodno (potrajat će) ili fenom, ali sa obaveznim nastavkom (difuzerom) koji će raspršiti zrak. Fen stavite na najmanju snagu, a najveću temperaturu. Kada je kosa suha na vrhove prstiju nanesite vosak, ulje ili neki drugi styling proizvod i nježno oblikujte kovrču po kovrču, pramen po pramen. Ako se prilikom spavanja „zaležite“, navlažite kosu regeneratorom koji se ne ispire (u spreju) jer će od vlaženja vodom kosa poprimiti neugodan miris.
Frizerka mi je napravila trajnu ondulaciju na kosu dugačku do pola leđa. Moja želja su bile krupne kovrče, no međutim ona mi je stavila sitne uvijače i tako sad nosim tzv. ovčica look. Što da radim kako bi od ovoga napravila krupne kovrče ili bilo što drugo (osim šišanja)? Koliko dugo trajna ostaje na kosi?
23519
Zavisi o preparatu kojega je koristila vaša frizerka. Trajna ondulacija se i zove trajna zato jer traje! Posavjetujte se s frizerkom koja je trajnu ondulaciju radila - ona će vam dati najbolji odgovor o „roku trajanja“ ondulacije. Nikako nemojte izravnavati kosu kemijskim putem jer bi taj postupak trajno oštetio vašu kosu. Velike kovrče kakve često gledamo na fotografijama najčešče su rezultat frizure i kose uvijene na velike uvijače, a ne rezultat trajne ondulacije. Naime, najčešće je ljepota velikih kovrča u debljini pramena koji čini kovrču a za tu činjenicu nebitno je da li je kosa trajno ondulirana ili ne. Ako samo osušite trajno onduliranu kosu pramen koji čini kovrču bit će tanak i efekt sigurno neće biti zadovoljavajući. Pokušajte kosu uviti na velike uvijače ili papilote i tako formirati frizuru. Frizura koja u svojoj podlozi ima trajno onduliranu kosu izuzetno je postojana i dugo traje.

Komentari (2 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne