Centralni_Lookbook nakit proljeće 2018.

Jeste li spremni za drugi Design District Zagreb?

Ocjena:

Autor: L.B.

Drugi Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja 2017.

Novo izdanje festivala Design District Zagreb počinje sutra, a uz već prošle godine provjereno posjećene sadržaje, stavlja dodatni fokus na zeleni program koji će svim posjetiteljima ponuditi novu vizuru na spomenuti kvart. Putem uistinu raznovrsnog sadržaja svi će posjetitelji moći iskusiti novu dimenziju često zanemarenih i neiskorištenih javnih prostora. Ove godine središnji dio Festivala održat će se u Ratkajevom prolazu koji će se transformirati u Zeleni Ratkaj. Što vas još čeka na novom izdanju Design District Zagreb, otkrijte u nastavku!

1. Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj


"U želji da grad učinimo ugodnijim i kvalitetnijim za život, Ratkajev prolaz obogatili smo zelenim sadržajem koji u cilju ima potaknuti građane na promišljanje, uključivanje i sudjelovanje u donošenju odluka o poboljšanju gradske urbanizacije i zelenih površina. Htjeli smo prikazati kako obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa možemo transformirati gradske prostore u mjesta za opuštanje i druženje", izjavila je voditeljica Zelenog programa Maja Subotić Šušak, koja je uz arhitekticu Ivu Peručić ujedno i koautorica koncepta Zeleni Ratkaj. Koncept Zelenog Ratkaja čine instalacije mobilnog, urbanog povrtnjaka koji upućuju na javno dostupno i održivo te ukazuju da javni gradski prostor osim mjesta konzumacije može postati i mjestom edukacije i produkcije.
Ratkajev prolaz i na prošlom je DDZ-u igrao značajnu ulogu, no sada postaje mjesto centralnih događanja

Tu je i pop-up šuma koja upućuje na značaj zelenih površina u gradu (apsorbira emisije štetnih plinova, smanjuje utjecaj buke, smanjuje otjecanje oborinskih voda, štiti od prašine, regulira vlažnost zraka) i potrebe ljudi za boravkom u prirodi. Održivost kao važan čimbenik zdravog grada, prikazan je kroz program DIY strojeva za reciklažu plastike (stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu) nizozemskog dizajnera Davea Hakkensa i projekt Precious plastic, a pored navedenog, Zeleni Ratkaj uključit će i zone za relaksaciju i druženje u kojem će svima biti dostupne i ‘javne društvene igre’ poput šaha, jenge, jamba, ping ponga.
Precious Plastic kreacije


2. Europski kretivni HUBovi

U programu festivala aktivno sudjeluje i Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture, i to putem programa u sklopu kojeg će biti predstavljeni kreativni hubovi iz Europe. Prvi dio programa naziva se Kreativno jutro i namijenjen je za širu javnost, a drugi se naziva Kreativno umrežavanje i namijenjen je onima koji imaju ili žele otvoriti kreativni hub. Za takav oblik poslovanja i umrežavanja u Republici Hrvatskoj postoji sve veći interes, ali i mnogo prostora za unapređivanje već postojećih modela.
HUBovi su vrlo poticajan oblik poslovnog funkcioniranja za koji u Republici Hrvatskoj postoji sve veći interes

"Riječ je o vrlo poticajnom obliku poslovnog funkcioniranja koji okuplja kreativce i umjetnike u zajedničke prostore gdje stvaraju, razmjenjuju ideje i povezuju se u kreativnom okruženju. Oni služe kao inkubatori ideja i baza su u kojoj se sastaju stvaralački potencijal s kapitalom i poslovnom vizijom. Jedna od osnova za uspjeh svakog kreativnog huba je upravo dijeljenje. Dijeljenje razmišljanja, znanja, iskustava i kontakata", objašnjava Anja Jelavić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture.

3. Izložba fotografija Kvart osobno

Izložba fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović održat će se u prizemlju Vojne bolnice u Vlaškoj 87, a uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice - dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika koje povezuje to što svi djeluju, rade ili žive u tom kvartu.
Vidimo se u Martićevoj!

Za više informacija o drugom izdanju festivala Design District Zagreb posjetite www.designdistrict.hr.


Ako vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

Etna Maar_proljeće 2018.

kolumne