MEPHISTO jesen/zima 2018

Jedan dan za savršen izlet

Ocjena:

Autor: Katarina Jukić

Imate jedan dan za odmoriti se? Možda baš sutrašnji? Napravite mini turu po Sloveniji i posjetite Bohinj - Bled - Ljubljanu!

Godišnji odmori su odavno prošli, u jesen smo duboko zagazili. Vrijeme nam sve češće poremeti savršene sunčane modne kombinacije. A kada se približi vikend ili bar jedan slobodan dan, mnogi se upitaju: "A što sad?".

Recite ne kauču i još jednoj lošoj televizijskoj emisiji i uputite se na izlet koji će vam napuniti baterije i pripremiti vas za nove radne izazove. Predlažemo vam bajkoviti jednodnevni izlet u Sloveniju, NAJdestinacija: Bohinj - Bled - Ljubljana.
Ako mislite da je loše vrijeme izlika za neposjetiti ova mjesta, varate se. Kiša i vjetar ne kvare dojam, samo dodaju neku mističnu, romantičnu ljepotu jezerima koja je i UNESCO uvrstio među svoju baštinu. Jedino što vam treba su jedan slobodan dan, auto, dobra volja i toliko eura da možete probati kremšnitu s najdužom tradicijom u Sloveniji.

Neka vam lijenost ne pokvari iskustvo jednog od najčarobnijih mjesta u našoj blizini. Kada stupite nogom na plažu jezera Bohinj, u srcu Julijskih Alpi, sigurno ćete stajati nekoliko minuta u tišini. Nitko ne može ostati ravnodušan na takvo savršenstvo prirode.
Uz cijelo bohinjsko jezero se nalazi biciklistička staza, a ovdje se smjestila i malena protestantska crkvica (prva u Sloveniji!). Za sve gladne, žedne i umorne postoji puno objekata koji će vas spremno nahraniti i pružit vam krov na glavom. Toaleti nisu nigdje besplatni, zato se obružajte sitnišem.

Bled nije toliko lijep kao Bohinj, ali za one koje više zanima povijest i legende je možda zanimljiviji. Nad jezerom su prekrasne stijene na kojima se nalazi dvorac koji izgleda kao lokacija svakog ljubića kojeg smo ikad pročitale (čitale ste, znamo da jeste!).
Dok se popnete do dvorca sagorjet ćete kalorije cijelog proteklog tjedna. Bit će to prava kardio vježba koje se ne bi ni olimpijski sportaši posramili. Pogled s vrha vrijedi svog tog znoja, no muzej baš i ne, pa nemojte potrošiti 10 eura na muzej s malo više od tri prostorije.

U sredini jezera nalazi se maleni otok s crkvom u kojoj se mogu vjenčati parovi svih vjeroispovijesti bez dozvole (pravi mali slovenski Las Vegas!). Uz vjenčanje dobijete i legendu za sretan brak zauvijek. Do crkve vodi stotinu stepenica i ako mladoženja prenese mladu preko svih stotinu, što nije nimalo jednostavan zadatak, imat će dug i sretan brak.
Za one koji se baš i ne žele ući u bračnu zajednicu u Sloveniji, tu je hrana. Nezaobilazna je slavna kremna rezina (ili kremšnita) u hotelu Park za samo 3,5 eura. Kremšnite su ipak po prihvatljivijim cijenama u Hrvatskoj, ali svi koji su probali bledsku kremšnitu daju ruku u vatru za nju.

Za kraj ovog jednodnevnog izleta posjetite Ljubljanu koja vam je usput. Mala, slatka, kulturna i čista, Ljubljana je idealna za provesti slobodno poslijepodne. Djeluje pomalo sterilno, ali ima nekog šarma u sebi. Centar grada sastoji se od samih mostova, Tromostovje, koji zapravo nigdje ne vode.
Uz mostove nalaze se odlični mali kafići i restorani. Mnogi od njih poslužuju samo slovenske proizvode tako da će većina turista probati nešto novo htjeli ili ne. Posjetiti Sloveniju na jedan dan bilo je predivno iskustvo, a shvatiti smisao rečenica u kojima razumijete svaku treću riječ zabavno.

Rutina uništava radost života, ne dajte joj priliku, proširite vidike i budite spremni za iskusiti nešto novo. Tko zna, možda vam se i svidi!

Ako vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!


Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

mephisto lijevi jz 2108
lookbook ss 2018

kolumne