Izbor za Miss Hrvatske vraća se na puteve stare slave…

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić

27. Miss Hrvatske je 17-godišnja Ivana Mudnić Dujmina


Proteklog vikenda održao se 27. izbor Miss Hrvatske za Miss svijeta na kojem je sudjelovalo 16 djevojaka iz šesnaest hrvatskih županije, a Miss Hrvatske 2018. postala je 181 cm visoka 17-godišnja Ivana Mudnić Dujmina, Miss Dubrovačko-neretvanske županije. Ivana će predstavljati Hrvatsku na svjetskom izboru 8. prosinca u Kini, na otoku Sanya.

Uz Ivanu lente su ponijele i prva pratilja Ana Marija Stančerić (Miss Zagrebačke županije), druga pratilja Tina Bačić (Miss Šibensko-kninske županije), te Miss fotogeničnosti Lucija Damjanović (Miss Vukovarsko-srijemske županije).
Miss Hrvatske 2018. Ivana Mudnić Dujmina i Miss Hrvatske 2017. Tea Mlinarić

Završnicom izbora u atriju Starog grada Zrinskih u Čakovcu za Direkciju izbora za Miss Hrvatske završio je i prvi dio posla, no najveći izazov tek je pred njima. Kao i pred Ivanom. Predstaviti Hrvatsku na najstarijem svjetskom natjecanju ljepote koje se održava od 1951. godine svake je godine iznova izazov za hrvatske predstavnice.

Pokušate li se sjetiti dosadašnjih Miss Hrvatske, sasvim sigurno će vam na um pasti Anica Martinović, Branka Bebić, Fani Čapalija, Lejla Šehović, Ivana Petković, Vanja Rupena... Djevojke koje su titulu najljepših Hrvatica osvajale '90-tih godina.
Druga pratilja Tina Bačić, Miss Hrvatske 2018. Ivana Mudnić Dujmina, prva pratilja Ana Marija Stančerić i Miss fotogeničnosti Lucija Damjanović

A onda je 1998. godine pet dana nakon izbora Lejli Šehović skandalozno oduzeta titula, zbog navodnih ''nepravilnosti u glasovanju'', a najljepšom je proglašena prva pratilja Ivana Petković. Lejla Šehović nije pristala na oduzimanje titule, izjavivši kako je u čitavoj priči jedina sporna njezina nacionalnost, a ne nepravilnosti u glasovanju.

Dobivši potporu tadašnje casting menadžerice Tihane Harapin - Zalepugin i drugih finalistica Lejla je otputovala na svjetski izbor, dok je godinu dana kasnije Hrvatsku na Miss World predstavljala prekrasna Ivana Petković.
Druga pratilja Tina Bačić, Miss Hrvatske 2018. Ivana Mudnić Dujmina, prva pratilja Ana Marija Stančerić i Miss fotogeničnosti Lucija Damjanović

Tihana Harapin - Zalepugin ubrzo je otišla iz Direkcije Miss Hrvatske, skandal je također učinio svoje i najstariji hrvatski izbor ljepote počeo je gubiti na značaju, postavši u jednom trenutku potpuno marginaliziran kako od sponzora, tako i od medija i od javnosti.

No, 2014. godine direktorica Direkcije izbora Miss Hrvatske postaje Maja Vračarić koja je i sama sudjelovala u izboru 1996. godine. Ubrzo u svoj tim poziva iskusnu Tihanu Harapin - Zalepugin, kao redatelj Izbora dolazi Nikola Klobučarić, odnose s javnošću preuzima Alen Ljubić, a ekipa postaje kompletna s direktoricom marketinga Teom Bulić.
Dream team Miss Hrvatske 2018.

I da ovaj 'dream team' uistinu odlično funkcionira i u najstresnijim uvjetima pokazalo se upravo na finalu ovogodišnjeg Izbora kada je zbog vremenskih (ne)prilika završnica izbora prebačena dan ranije. Naime, izbor se održavao u atriju čakovečkog Starog grada Zrinskih koji je nenatkriven, a za dan izbora najavljeno je loše vrijeme.

Donesena je odluka da se generalna proba pomakne ranije, a odmah potom uslijedi i finale izbora. Utjecalo je to na TV prijenos – umjesto izravnog prijenosa emitirana je snimka. No nepredviđene okolnosti nisu utjecale na besprijekornu izvedbu događaja, pa je sve prošlo kao po špagi.
Zsa Zsa


U glazbenom dijelu programa nastupile su fantastične Nina Kraljić i Zsa Zsa, a posebno se ističe činjenica kako su na samom finalu natjecateljice nosile hrvatski dizajn - Bite My Style by Zoran Aragović, Lella Design, Ivicu Skoku i torbe Galko, uz jedinu iznimku cipela Deichmann. Make up su potpisale odlične vizažistice Profokusa pod vodstvom Kristine Atletić, a za kosu su bile zadužene frizerke Studija Marcela. Prepoznali su to i sponzori: parfumerije Muller, Ziaja i LCN, te Evelin.

Istaknuti ne samo fizičku ljepotu nego i osobnost, inteligenciju i karakter natjecateljica postaje osobito važno 1980. godine kada moto izbora postaje ''Beauty with a Purpose''. Vraćanjem Izbora za Miss Hrvatske na puteve nekadašnje slave konačno i mi možemo govoriti o ''Ljepoti sa svrhom''.
Nina Kraljić
Miss Hrvatske 2018. Ivana Mudnić Dujmina nosi Lella Design
Miss Hrvatske 2018. Ivana Mudnić Dujmina nosi Bite My Style by Zoran Aragović
Miss Hrvatske 2018. Ivana Mudnić Dujmina nosi Ivicu Skoku
Miss Hrvatske 2018. Ivana Mudnić Dujmina nosi Galko i Deichmann


Foto: Boris Mataković


Ako vam se svidio članak, podijelite ga s prijateljima!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne