Instagram inspiracija: Breton prugice

Ocjena:

Autor: L. Biondić

Let's get nautical... Nautical.

Još otkako ih je 1917. godine velika Coco Chanel predstavila modnom svijetu, bez mornarski prugica ljeto je nezamislivo. Nakon Coco zavoljeli su ih i Marilyn Monroe, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Andy Warhol, Edie Sedgwick, Jean-Paul Gaultier, Audrey Hepburn, James Dean, Kate Moss, Olivia Palermo i Alexa Chung, a danas su sinonim pariškog šika.

Coco je bila inspirirana bretanjskim mornarima koji su prugaste majice nosili kao dio uniforme još od 1858. godine. Originalna mornarska majica Bretanjaca ima je 21 prugu, po jednu za svaku Napoleonovu pobjedu. Prugice su osvojile Coco, zahvaljujući kojoj su osvojile Francusku, pa i cijeli svijet.
Uspjehu Chanel mornarskih prugica zacijelo je kumovao i splet sretnih okolnosti. Sve popularnija ljetovanja na francuskoj rivijeri, Azurnoj obali, u gradovima kao što je Saint Tropez pred Drugi svjetski rat žudjela su za casual odjećom, a prugasta mornarska majica bila je za tu priliku kao naručena.

Kasnije su mornarske prugice koristili i brojni drugi dizajneri i modne kuće, no tek je Jean-Paul Gaultier postao pravi ambasador ovog vječnog uzorka. Osim što ih sam često i rado nosi i članovi njegova tima obvezni su ih nositi tijekom revija na Tjednima mode. Koliki je fan mornarskih prugica, Gaultier je pokazao i 1993. godine kada je bočicu parfema s vlastitim potpisom Le Male "odjenuo" u majicu bretanjskih prugica.
Danas su plavo bijele prugice klasika su bez koje je najtoplije doba godine nezamislivo. Ove sezone popularni su topovi širokih plavo-bijelih pruga koje ćete za ultimativni šik look kombinirati uz culottes hlače. Sklonije haljinama, odaberite maksi slip haljine mornarskog uzorka ili varijacije na temu. Ukoliko niste sklone 'top-to-toe' mornarskom uzorku odaberite prugasti plavo-bijeli asesoar - torbe, šešire, marame, ručnike za plažu...


Pogriješiti ne možete, a inspiraciju potražite u Instagram galeriji u nastavku!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne