Hogl proljeće 2019 veliki (2)

Inspiracija sa svih krajeva svijeta

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić

IVAN LEDENKO

Kada splitski dizajner obuće Ivan Ledenko sa suprugom Sandrom stigne iz Splita, uvijek donese dobro raspoloženje i pozitivnu energiju. I kolekciju spektakularnih cipela! Predstavljati kolekciju obuće pored dizajnera odjeće nije lagan zadatak, no Ivan i Sandra ovoga su ga puta izvrsno odradili. Novu ženstvenu kolekciju cipela za proljeće/ljeto 2015. prezentirale su plesačice tanga što je čitavoj priči dalo dozu dramatičnosti.

U proljeće 2015. Ivan Ledenko uvodi nas paletom koraljnih nijansi uz koje tako savršeno pristaje zlatna. Rad najpoznatijeg domaćeg dizajnera obuće postaje gotovo filigranski kada kože u raznim bojama kombinira, spaja, povezuje... Ledenkove cipele i dalje ostaju onaj upečatljiv detalj koji svaku odjevnu kombinaciju čini posebnom, pa nas ne bi iznenadilo da nekima uskoro postanu i nove BFF-ovke!
LINEA EXCLUSIVE

Samo je jedna riječ dovoljna za opisati novu kolekciju Linee Exclusive -  glamurozna.  Izrađena od materijala kao što su svila, šifon i čipka u najdugovječnijoj kombinaciji boja crno/bijeloj kolekcija je to za samouvjerenu ženu koja s lakoćom otkriva svoje tijelo zahvaljujući visokim prorezima ili dubokim izrezima dekolte, ali i golim leđima.

Velika pažnja pridana je detaljima, kožnima s 3D efektima, kao i onima s dragim kamenjem i kristalićima toliko prepoznatljivima za ovaj brend. Kako ističu u Linei Exclusive, kroz razradu detalja u dizajn večernjih haljina integriraju se elementi od kristalića, pa je uz takvu haljinu svaki dodatni nakit nepotreban.

Konstrukcija čitave kolekcije u službi je naglašavanja ženske siluete. Prepoznatljiv je to stil građen gotovo četiri desetljeća i, kako napominju u brendu, rukopis koji žele sačuvati.
JELENA HOLEC

Kolekcija debitantice Schwarzkopf Cro A Portera, Jelene Holec nastala je istraživanjem estetike početka 20. stoljeća, te rada pionira tog razdoblja kao što su Lalique, Horta, Gaudi i Guimard. Sama dizajnerica istraživala je njihov rad, pa slagala svoje vlastite uzorke koje bi zatim otisnula na tkanine.

Koristeći fragmente uporabnih predmeta, nakita, zgrada, pa i cijelih gradova dizajnirala je svoje uzorke tekstila, a samim načinom dupliciranja, seciranja i poslagivanja uzoraka dodatno je akcentirala liniju ženskog tijela. Kako sama kaže, fanatizam prirodnog i gotovo manijakalno izbjegavanje glatke površine bili su referenca za konstrukcijska rješenja, usmjerenja, rezove i siluete odjevnih predmeta.

Živopisnom koloritu sa naglaskom na tangerina narančastu, aqua plavu i neon žutu suprotstavljaju se uzorci u tonskoj skali ne boja, a čvrstim poligonalnim konstrukcijskim formama meko drapiranje transparentnih odjevnih predmeta.
TWINS by Begović & Štimac

Uvijek iznova oduševi način na koji dizajneri Damir Begović i Domagoj Štimac promišljaju svaku svoju kolekciju. Tim više što ju oni dizajniraju, produciraju i na kraju sami i stiliziraju. A priča koju nam predstave toliko je uvjerljiva da biste pomislili kako je na njoj radio tim iskusnih profesionalaca.

Twins djevojku u sezoni proljeće/ljeto 2015. Begović & Štimac vide kao Indijanku. Ona nosi kožu i traper, ali i špagu i perje. Paleta boja je zemljana, a monotoniju istih razbijaju printevima jarkih boja. Kao i uvijek naglasak stavljaju na individualnost svakog komada. Kako sami kažu, svi komadi su im jednako bitni, posebni i reprezentativni, baš  svaki sam za sebe je poseban.

Izbjegavaju bavljenje samo jednom, bojom, jednom siluetom i jednom idejom, jer vjeruju kako se svaka žena želi osjećati originalnom. Njihova mašta nema granica, a s obzirom kako uspješno produciraju svoje priče, držimo im palčeve da im ideja baš nikada ne ponestane!
IVANMAN

Ivan Mandžukić koji stvara iza brenda Ivanman već se sezonama redovito predstavlja na zagrebakom Cro A Porteru, redovito se sezonom unaprijed. Tako smo sinoć vidjeli kolekciju za jesen/zimu 2015/16. inspiriranu pionirima skijaških skokova.

Kombinacija klasične i sportske note dokazuje svoju nosivost tradicionalnim volumenima i formama, ali istovremeno s jakim naglašenim bojama prkosi sivoj svakodnevici. Ljubičasta, fasete magente i tamne bež u kombnaciji su sa zelenom bojom igličastog drveća i zagasito narančastom.

Dizajner objašnjava kako se poigrava kombinacijom razrađene muške i sportske odjeće, stilskom neusklađenosti posebne vrste, jer mu je namjera svojom kolekcijom iritirati i intrigirati.
ZIGMAN

Finale ovosezonskog Cro A Portera i ove je sezone bio rezerviran za reviju brenda Zigman. Inspiraciju za kolekciju Juraj Zigman objašnjava kao nastavak svoje trenutne opsesije operom Madam Butterfly za koju radi kostimografiju. Sinoć predstavljenom kolekcijom talentirani nas je dizajner odveo u tradicionalan Japan i njegove prekrasne rascvjetale vrtove.

Ovosezonska kolekcija lišena je korzetiranih haljina, ali seksipilnih linija ne nedostaje samo su puno decentnije. Posebno su nas oduševile palete novih printeva, grafika koje je dizajner izrađivao koristeći japanske motive cvijeća, uzorka tradicionalnih japanskih kimona, pa je kolorit i ovoga puta snažan i energičan.

Osim energičnog tiska, u kolekciji je prisutna i smirena paleta boja - od modre preko zagasito crvene do zlatne. Dizajner ističe kako boje dobivaju potpuno novu dimenziju teksturom materijala, od mikro plisea koji stvaraju volumene do teških svila koje svojim padom ocrtavaju žensku siluetu.

Photo: Mirko Janković / BPAimages.com

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

Hogl proljeće 2019 (5)
lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian