I tako je Bruce postao Caitlyn...

Ocjena:

Autor: Maja Karnik

Davne 2007. godine, svijet je prvi put provirio u kaotičan svijet Kardashian-Jenner klana. Današnje tinejdžerke Kendall i Kylie tada su imale dvanaest, odnosno deset godina, Kim je pozirala za Playboy, Kourtney i Khloe vodile su svoj prvi butik Dash, a Bruce je još uvijek bio Bruce. Svidjeli su mi se na prvu. Velika obitelj, međusobna zadirkivanja, ljubavni problemi i sestrinske svađe.

Svi su još živjeli pod istim krovom, za večerom radili planove, komentirali prve i malobrojne papparazze koji su ih pratili i dramatizirali oko svakakvih gluposti. Ali nisam se zakačila samo ja. Osam godina poslije, Kardashiani vladaju medijskim prostorom. Khloe se razvela, Kim je opet trudna, Kendall i Kylie dizajnirale su kolekciju za Topshop, Bruce je postao Caitlyn. Sve se to manje-više događalo pred kamerama. Sve suze, proslave, svađe, vjenčanja, razvodi, porodi, neizvjesnosti, isprike, usponi i padovi.
Bruce Jenner


Danas ne postoji portal ili tiskovina koja se njima ne bavi iz jednog jednostavnog razloga - Kardashiani novine prodaju bolje od seksa. Potvrđuje to i Vanity Fair naslovnica koja je srušila Internet i s koje nas gleda Caitlyn Jenner, donedavno poznata kao Bruce - olimpijski prvak, otac šestero djece i motivacijski govornik za čija su life coach predavanja mnogi plaćali pravo bogatstvo.

Već se dugo šuškalo kako Bruce mijenja spol, ali objavu ovakve magnitude nitko nije očekivao. Čestitke Caitlyn na hrabrosti jer nije mala stvar ovako se ogoliti pred svima. S druge strane, ili to, ili vječno skrivanje i bježanje od fotografa koji bi ionako nanjušili da se nešto čudno događa u tajnosti. Na ovaj način Caitlyn je svima dala do znanja da ide do kraja i spremna je suočiti se s kritikama. Instagram je pun poruka potpore, ali na kraju dana, stvari sigurno nisu tako šećerno lijepe kao što naslovnica daje naslutiti.
Kardashian Christmas card iz 2007. godine


Mene bi osobno u ovakvoj situaciji malo brinulo što o svemu misli svijet i vjerojatno bih se najviše bojala vlastite obitelji. Bruce je sve ove godine skrivao svoju pravu istinu ne samo zato što je bio u epicentru medijske pozornosti, nego zato što se njegove male kćeri s nečim takvim ne bi znale nositi. Pitanje je znaju li i danas kako reagirati, kako se ponašati prema njemu/njoj, o čemu razgovarati s osobom koja im je donedavno bila tata, a danas je stranac, ljepotica s naslovnice u seksi bodiju i s glamuroznim uvojcima duge smeđe kose.

U medijskim istupima ga/ju podupiru, nadam se da to znači kako su o svemu iskreno raspravili. Bruce je uvijek bio glas razuma pod Kardashian-Jenner krovom. Kad bi se mama Kris razmahala u svojim megalomanskim ambicijama, a cure pretjerale s neizdrživim diva-prenavljanjem ili kad je bilo tko od njih zapeo u nekoj osobnoj drami (a bilo ih je poprilično), Bruce je znao spustiti loptu na zemlju i reći pravu stvar.
Bruce Jenner na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu


Bio im je oslonac i prijatelj, baš kao što tata i treba biti. Taj dio njegovog života je završio. Stvari više nikad neće biti iste. Bruce nije ni prva ni posljednja osoba koja je promijenila spol. Ipak, on je javna osoba i dio najzanimljivije obitelji na svijetu pa je šok i interes javnosti razumljiv. Zamislite da David Beckham za dvadeset godina odluči promijeniti spol i objavi svijetu kako se cijelo ovo vrijeme osjećao kao žena.

Malo tko bi ostao ravnodušan. Bruceov slučaj je isti takav. Teško je predvidjeti kako će se stvari dalje razvijati. Kardashiani su uvijek tvrdili kako je obitelj jača od svega i kako su uvijek tu jedni za druge. No, je li ovo ipak prejak udarac? Kris nije oduševljena činjenicom da čovjek s kojim je dvadeset godina bila u braku sada izjavljuje kako je sve ove godine živio u laži pretvarajući se da je netko tko nije.
Caitlyn Jenner za Vanity Fair


Osobno mislim kako su stvari su ipak puno kompleksnije od toga. Bruce je sigurno volio Kris i njegova djeca nisu laž. Ali očito je život izgradio pokušavajući pobjeći od činjenice da se osjeća kao žena. Sada kad je istinu pustio van, povratka više nema. Strka oko Caitlyn neće se tako brzo smiriti, iako bi se ona sad vjerojatno najradije povukla u privatnost i uživala u dugo sanjanoj slobodi. To, nažalost, još dugo neće biti moguće.

Novinari i budno oko javnosti pratit će je na svakom koraku, a već su počela i nagađanja koji će je predsjednički kandidat u američkim izborima pridobiti na svoju stranu. Nesumnjivo će uslijediti brojni intervjui, možda i reklamne kampanje, ali ne i mir koji Caitlyn priželjkuje. Barem ne još neko vrijeme. Ali pretpostavljam da je to sad ipak manji problem. Jednom kad s leđa skineš težak teret i prođeš ovakvu metamorfozu, sve ostalo čini se kao lak zalogaj.
Naslovnica koja je podigla nezapamćenu prašinu

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian