I jučer i danas i sutra, tek sutra.

Ocjena:

Autor: Tomislav Perić

Tri prezentacije koje su nam pokazale tko je tu bio jučer i danas i biti će sutra, a tko će biti tek sutra.
Nakon prve večeri na kojoj su se predstavile I-Gle s vrlo uspješnom kolekcijom, na pisti zagrebačkog Studentskog centra uslijedile su tri modne prezentacije – Morane Krklec, dizajnera Marka Plukavca koji stoji iza branda Unaesthetik te Branke Donassy.

... tek sutra

Čast da otvori drugi dan pripala je talentiranoj Morani Krklec. Aktualna kolekcija njenog branda MO design, bazira se na crnim odjevnim predmetima, koji ne prate u potpunosti liniju tijela, nego razrađenom konstrukcijom tvore zasebne forme, unoseći simpatičnu dinamičnost. I dok u jednom dijelu kolekcije posebnu pažnju odvlače detalji na leđima koji su istaknuti ili konstrukcijski ili probijanjem tkanine piercing nakitom, u drugom su dijelu posebnu pažnju zaokupili skulpturalni modeli. Koristeći vunu koju tehnikom filcanja izrađuju članice udruge Goranske vunarice iz Ravne gore od odbačene ovčje vune dizajnerica nam donosi najefektnije dijelove kolekcije ispreplićući umjetničko stvaralaštvo i inovativnost s tradicijskim vrijednostima i ekološki korisnim djelovanjem.

Stava smo kako prvi dio kolekcije nije donio ništa revolucionarno, Morana je ostala vjerna svojoj estetici demonstrirajući kako suvereno vlada potrebnim tehnikama, nedvojbeno zna kako pronaći put do vjernog dijela publike. Dočim drugi dio koji nam se više svidio pokazuje kako ''bijeli kaputi od filca'' otvaraju idealnu podlogu za sjajne razrade predstavljene ideje, ima tu još puno prostora za MO design.
Klikom na fotografiju u nastavku pogledajte kompletnu kolekciju MO design.

... tek sutra

Modni brand Unaesthetik, kojeg potpisuje dizajner Marko Plukavec, ostao je dosljedan ručnoj dekonstrukciji pletiva kao osnovnoj niti vodilji i glavnoj inspiraciji prilikom kreiranja svakog novog unikatnog komada. Veliku ulogu u konačnom izgledu kolekcije odigrala je i glazba. Ovog puta, Byörk koju je dizajner čuo tijekom jednog izlaska u Berlinu pokrenula je kreativnost i tako se rodio koncept za reviju, koja je oduševila ljubitelje Unaesthetik branda pogotovo zbog komada koji su zaživjeli u različitim nijansama tople smeđe i maslinasto zelene. Oversized kardigani koji se nose kao haljine, voluminozne veste i maxi šalovi opet s pokazali pravi slow fashion koncept, a dizajner je publiku iznenadio ruksacima „Yvonne bag“ u dvije veličine.

Stava smo kako Marko Plukavec postaje vedeta domaćeg 'Apocalyptic chica' on svoju ideju sustavno dorađuje i unaprjeđuje, kod izvedba svakog modela ne može se ne primijetiti napredak. Emocija koju unosi u Unaesthetik je skoro pa rukom opipljiva i onima koji nisu svjedoci ili suradnici stvaralačkog procesa. Sve skupa pokazuje potencijal i garantira kako ćemo s Unaesthetikom još dugo putovati ka Sudnjem danu.
Klikom na fotografiju u nastavku pogledajte kompletnu kolekciju Unaesthetik

...i jučer i danas i sutra.

„Blow up“, kolekcija dizajnerice Branke Donassy zatvorila je drugu večer tjedna mode. Inspirirana kultnim istoimenom filmom Michelangela Antonionia iz 60-ih, dizajnerica se opet bavi metodom povećanja fotografija i dizajnerskih intervencija u motivu te digitalnim tiskom na tkanini. Za novu kolekciju koristila je vlastite fotografije raznih motiva iz prirode snimljene na Lošinju još 2009. godine. Velikim povećanjem u trenutku, dokumentirani realistični detalj doživljava transformaciju u apstraktnu sliku, a dodatnom intervencijom promjene kolorita u paletu intenzivno plave, magente, zelene, ljubičaste te crno-bijele, slike izazivaju različite emocije. Kao i uvijek, Donassy pomno građenim konstrukcijama svakim modelom priča jednu posebnu priču. Kombinacije čistih silueta, posebnih rukava, neobičnih ovratnika i potpuno različitih suknji stvorile su dinamičnu strukturu cijele kolekcije.

Kako doajenka hrvatske mode Branka Donassy neko vrijeme nije bila u punom obliku prisutna na domaćoj modno sceni, mnogi su se pitali nije li to možda kraj. Pokazalo se nešto sasvim suprotno. Očigledno izvor s kojeg Donassy crpi energiju, ideje i pronalazi inspiraciju nije presušio, već bi se prije reklo, dodatno ojačao, revitalizirao se. Predstavljena kolekcija je to jednostavno potvrdila i pozvala poklonike na novu bogatu gozbu.
Klikom na fotografiju u nastavku pogledajte kompletnu kolekciju Branke Donassy
Foto: promo


Ako vam se svidio članak, podijelite ga s drugima!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian