Hrvatski dizajner kojeg voli svijet

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić

Eterična Finkinja u kampanji Igora Dobranića

Hrvatskog dizajnera Igora Dobranića teško je uhvatiti za razgovor. Ponekad mi se čini kako je Igor vječno u pokretu, najčešće u avionu, na putu prema, ili na povratku sa nekih od sajmova širom svijeta na kojima već sezonama uspješno prezentira svoje kolekcije.

Tako je ovih dana putovao ili će putovati u Dusseldorf, Las Vegas, New York, Moskvu, London i Dubai u kojima će potencijalnim kupcima predstaviti kolekciju za sljedeću zimu. I dok mi otkriva kako je već složio i tematski koncept za ljeto 2018., ja se ipak, bar na početku, zadržavam na kolekciji koja je ovih dana ušla u trgovine, onoj za proljeće/ljeto 2017.
Monokromatska, minimalistička i izrađena od probranih lanova i specijalno obrađenih pamuka i svilenog organdija kolekcija je idealna za nadolazeće tople dane. Printeve bambusa koji se pojavljuju u kolekciji je specijalno za nju izradio akademski slikar Alfred Freddy Krupa u tehnici japanskog slikanja tušem.

Kako sam dizajner ističe, težište kolekcije je bilo na teksturama i igri kontrasta, a forme su nastavak i nadogradnja njegovih omiljenih jednostavnih formi inspiriranih japanskom tradicionalnom odjećom. Za kolekciju je snimljen i lookbook i to u Sun studiju u Londonu s izvrsnom internacionalnom ekipom suradnika.
Za fotografiju je bio zadužen James Hazlett Beard, talentirani mladi fotograf čije fotografije objavljuju GQ i Vanity fair, dok je make-up radila Ann Marie Lawson, poznata britanska vizažistica koja je stalna suradnica BBC-ja i službeni make-up supervizor na London Fashion Weeku.

"Kao modela smo odlučili angažirati Jessicu Loustarinen, Finkinju koju obožavaju fotografi, i ta se odluka pokazala kao pun pogodak. Njena crvena kosa i eteričan izgled izvanredno su nadogradili modele iz kolekcije za ljeto 2017.", zadovoljno zaključuje Igor, te usput priznaje kako mu je odabrati modela bilo najteže jer u Londonu ima izvrsnih modela iz cijelog svijeta.
Iako većinu odjeće plasira na strana tržišta, dizajner ne želi zapostaviti ni hrvatsko tržište koje će mu uvijek biti važno. Uostalom, na njemu je počeo i strpljivo gradio svoj brend dok nije bio spreman iskoračiti na svjetsku modnu scenu.

Prepoznaju to i njegove klijentice koje uvijek traže komade s potpisom Igora Dobranića, a posebno ga veseli što je kolekcija u Hrvatskoj dostupna na brojnim prodajnim mjestima - Modni Kutak Karlovac, Think Pink Split, Modni Kantun Dubrovnik, Amelie Zagreb, Vila shop Zagreb, Blau Line Zagreb, Ona i On Osijek, Boni Varaždin, Absolut Čakovec i Mari Cro design Rijeka.
Na kraju, Igor otkriva i novitete kolekcije za ljeto 2018. za koju upravo očekuje tkanine kako bi krenuo s izradom prototipova. Naime, u kolekciji za iduće ljeto razvija vlastite printeve s talijanskim print designerom koji je radio seriju printeva za Chanel, a danas radi na printevima u Gucci-ju. Naravno, da ih i mi na www.moda.hr jedva čekamo vidjeti.


Ako vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!


Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian