Mephisto proljeće 2018._centralni

Hrvatska vina čuvana 700 dana pod morem

Ocjena:

Autor: L.B.

foto galerija
Jedinstvena vinska priča stiže s poluotoka Pelješca

Vino iz amfore? Ne, nije priča iza antičke Grčke, već iz jedne od najpoznatijih hrvatskih vinskih regija, one s poluotoka Pelješca. Ivo i Anto Šegović te Edi Bajurin prije nekoliko su godina stavili bocu vina u amforu, pa amforu zapečatili i položili na dno mora u malostonskom zaljevu, nedaleko pitoresknog mjestašca Drače, na pola puta između Stona i Orebića, a u neposrednoj blizini Janjine.
Rezultat je bio takav da danas na dubini od 20ak metara pri temperaturi od 15 do 17 stupnjeva amfore provedu više od 700 dana u staroj potopljenoj brodici. Nakon što prođu proces desalinizacije i čišćenja, amfore se pakiraju u drvene kutije koje su spremne za plasiranje na tržište. Iako vino iz amfore, Navis Mysterium Amfore, nikada nije bilo na ocjenjivanju, oni koji su ga kušali tvrde kako je pitkije i profinjenije.
Dosad je ova jedinstvena hrvatska priča, odnosno patent, prepoznat i zaštićen diljem svijeta, a odsad i svi posjetitelji Pelješca mogu uz nadaleko poznate malostonske kamenice uživati i u vinima Edivo u novootvorenoj istoimenoj vinariji. Uz 14 tisuća nasada raspoređenih na svim stranama otoka, vinarija Edivo po potrebi otkupljuje grožđe i od kooperanata, a rezultat je osam vinskih etiketa koje se mogu pronaći u vinariji Edivo.
Osim skupocjene etikete Navis Mysterium Amfore u ponudi se nalaze Navis Mysterium vina iz boca koje su također odležala u moru, te Edivo dingač, Edivo Plavac, Plavac mali, Edivo selekcija, Pošip i Rukatac. Hrvatska vina iz amfora u kratkom su vremenu postala hit i izazvala veliki interes svjetske javnosti.
Stoga, nanese li vas put u Drače, ne propustite priliku i sami zaviriti pod površinu mora, posjetiti podmorski podrum, lokaciju na kojoj se amfore čuvaju i saznati kako nastaje ''morsko'' vino.

Za više informacija posjetite www.edivovina.hr i/ili Facebook stranicu EDIVO VINA.

Foto: S. RosićAko vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

Friday Fashion Pop Up Store_1
Etna Maar_proljeće 2018.

kolumne