Hogl proljeće 2019 veliki (2)

Hrvatska umjetnica koju u Italiji obožavaju

Ocjena:

Autor: L.B.

Već drugu godinu zaredom, baš nekako u ovo vrijeme, u mjesecu travnju, iz Italije stižu lijepe vijesti. Čini se kako je hrvatska akademska slikarica i dizajnerica nakita od pleksiglasa Diana Sokolić pretplaćena na nagrade.

Naime, na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za dizajn A'DESIGN AWARD naša je umjetnica osvojila brončanu nagradu, te time nastavila iznimne uspjehe koje ostvaruje već nekoliko godina s druge strane Jadrana. Žiri je osvojila štapovima za hodanje od graviranog pleksiglasa u čijoj se gumenoj bazi nalazi LED svjetlo. Kada se pri hodu štap pritisne o tlo, on zasvijetli.
Umjetnica Diana Sokolić osvojila je brončanu nagradu za štapove za hodanje Marlene and Maurice

"Kroz povijest su štapovi za hodanje bili ne samo pomagalo nego i ukras, modni dodatak. Bili su, baš kao i nakit, pažljivo izrađeni od egzotičnog drveta, bjelokosti, ukrašeni plemenitim metalima i dragim kamenjem"
, govori umjetnica pomalo razočarana što u drugoj polovici 20. stoljeća štapovi postaju puko ortopedsko pomagalo, poput alata, važni isključivo zbog svoje funkcije.

"Odlučila sam štapovima za hodanje vratiti estetsku dimenziju i dodati novu funkciju. Zahvaljujući LED svjetlu, štap osim oslonca, daje i dodatnu dozu sigurnosti, jer čovjek koji ga koristi postaje vidljiviji u mraku ili polumraku", objašnjava Diana Sokolić te dodaje: "Dizajn je posvećen Marlene Dietrich i Mauriceu Chevalieru, zadnjim ljudima koji su štap koristili sa stilom i elegancijom, pa su po njima i nazvani - Marlene and Maurice."
Marlene Dietrich nosila je štap sa stilom i elegancijom

Brončana nagrada za štapove za hodanje Marlene and Maurice treće je priznanje koje je Diana Sokolić dobila na A'DESIGN AWARDu: prošle godine nagrađena je brončanom nagradom za LACEY narukvice od pleksiglasa s čipkom, a prije tri godine srebrnom nagradom  za manžete FRED te nagradama za torbe od pleksiglasa i sada već poznate JOY ogrlice.

Svečana dodjela nagrada bit će održana 8.6.2016. u vili Gallia u talijanskom Comu.
LED štap za hodanje umjetnice Diane Sokolić

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

Hogl proljeće 2019 (9)
lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian