Filmsko-glazbena poslastica u Kinoteci

Ocjena:

Autor: Marina Abramović

Iz glazbenog opusa Kinoteke ne propustite filmove o glazbenim velikanima Charlieju Parkeru i Sixtu Rodriguezu te klasike Pink Floyd: The Wall, Pjevač jazza i Raskrižje

Ovaj tjedan u kinu Kinoteka na redu je opus glazbenih filmova i filmova na temu glazbe koji uključuje filmsko-glazbene uspješnice i klasike: Bird Clinta Eastwooda o velikanu džeza Charlieju Parkeru, Potraga za Sugarmanom o kultnom Sixtu Rodriguezu, Pink Floyd: The Wall  temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., prvi cjelovečernji film sa sinkroniziranim dijalozima Pjevač jazza te Raskrižje, film inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu.
Početak filmskog tjedna u Kinoteci, utorak, 15. svibnja, rezerviran je za Pjevača jazza iz 1927. godine. Radnja filma temelji se na kazališnom komadu Samsona Raphaelsona, a naslovnu ulogu – židovskog pjevača iz tradicionalne obitelji, koji prkoseći strogom ocu, napušta dom kako bi započeo uspješnu karijeru jazz pjevača – tumači Al Jolson, kome je to ujedno bila najpoznatija uloga u karijeri.
 
U srijedu, 16. svibnja prikazuje se Bird iz 1988., čiju režiju potpisuje Clint Eastwood i u kojem glavnu ulogu tumači Forest Whitaker. Bird je film o kreativnom geniju, svestranom umjetniku i vizionaru džeza koji je pomicao granice u sviranju saksofona i obilježio glazbenu povijest, Charlieju ''Bird'' Parkeru. Film nas vodi od Parkerovih ranih godina kroz različite trenutke njegove karijere i osobnog života.
Dobitnik dviju nagrada na Filmskom festivalu u Sundanceu te laureat Oscara za najbolji dokumentarni film, Potraga za Sugarmanom (2012.) redatelja Malika Bendjelloula na rasporedu je u četvrtak, 17. svibnja. Film donosi priču o misteriju ”nestanka” kultne pjevačke zvijezde iz Detroita, Sixta Rodrigueza. Ranih 70–ih Sixto Rodriguez imao je kratku karijeru kao folk pjevač – izdao je dva dobro primljena, iako slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila, i to u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona i inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati pravu sudbinu njihovog idola. Ono što je uslijedilo bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali.
Film koji spaja pustolovinu, glazbu i ljubav, inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu, Raskrižje (1986.), gledamo u petak, 18. svibnja. Mladi talentirani glazbenik koji sanja o tome da postane poznati blues glazbenik odluči izvući iz zatvora najboljeg svirača usne harmonike kako bi se zajedno zaputili iz New Yorka u Mississipi u potrazi za slavom, ali i suočili s posljedicama prošlosti.  Film je režirao slavni Walter Hill, a za glazbu se pobrinuo legendarni Ry Cooder.
Subotnja večernja projekcija rezervirana je za Pink Floyd: The Wall iz 1982. redatelja Alana Parkera i scenarista Rogera Watersa, s Bobom Gedolfom u glavnoj ulozi. Film je temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., a kroz kolaž koncertnih snimaka i animiranih sekvenciji koje potpisuje engleski karikaturist i ilustrator Gerald Scarfe metaforično donosi priču o rock zvijezdi i njegovom životu punom teških trenutaka, tijekom kojeg je, da bi se zaštitio od vanjskog svijeta, izgradio oko sebe zid. Može li ga srušiti i kako?


Ako vam se svidio članak, podijelite ga s prijateljima.

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian