Etna Maar nas prošetala divljom stranom

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić

Modna veteranka XD Xenia Design i Cro A Porter debitant Mario Vijačkić obilježili večer

Svake sezone jedna večer Cro A Portera rezervirana je za, uvjetno rečeno, avangardne dizajnere. Sinoć smo imali priliku vidjeti upravo njihove kolekcije i to čak njih devet! Osim tradicionalno odličnih Etne Maar i XD Xenia Design, večer je obilježila revija 'croaporterovskog' debitantna Marija Vijačkića. Druga večer Cro A Portera donijela nam je i dvije muške kolekcije, a Madame Demode počastila nas je muškom i ženskom kolekcijom. Krenimo redom!
slika1.jpg
XD Xenia Design jesen/zima 2014/15.
Večer je otvorila revija XD Xenie Design prekaljene modne veteranke i majstorice dekonstrukcije Ksenije Vrbanić. Čakovečka dizajnerica redovito predstavlja sezonu unaprijed tako da smo sinoć imali priliku vidjeti kolekciju za jesen/zimu 2014/15.

Pogledajte reviju XD Xenia Design!

Vjerna svom dizajnerskom potpisu Ksenija donosi silovitu kolekciju u baznoj crnoj boji obogaćenu toplim nijansama crvene, ciklame, boje patlidžana... Kao i uvijek, predstavljanje kolekcije XD Xenia Design razrađeno je do posljednjeg detalja.

U centar pažnje dolazi obuća koja idealno upotpunjava kolekciju, a malim intervencijama u stylingu, poput dokoljenica u boji, postiže se značajan efekt. Iskusna u poslu koji radi, Ksenija Vrbanić nudi idealan omjer 'pomaknutih' i vrlo komercijalnih komada. Reviju zatvara fantastičnim modelima kojima fokus seli na leđa, a koji ostavljaju dojam mnogo razrađenije i sofisticiranije verzije Dior couture outfita što ga je Emma Watson nosila na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa i za koji je dobila same riječi hvale. Koliko bi ih tek bilo da je nosila XD potpis!

Nakon iskusne Ksenije Vrbanić pistu je okupirala kolekcija mladog dizajnera Marija Vijačkića. Od Marija smo mnogo očekivali i nismo pogriješili, jer je na pistu donio sve ono što od mladog dizajnera želimo: inovativnost i besprijekornu izvedbu. Dodamo li tome i kako je kolekcija izvrsno uravnotežena i lijepo zaokružena cjelina, posve je jasno kako je pred Marijom izvrsna budućnost.
slika2.jpg
Mario Vijačkić ss 2014.
Pogledajte reviju Marija Vijačkića!

Njegovi su modeli skulpturalni zahvaljujući mudrom odabiru materijala (neopren!) i šturog kolorita (crna, siva, bijela, srebrna). Zahvaljući tomu Mario nije upao u zamku 'idem-pokazati-sve-što-znam' i to je rezultiralo pročišćenom estetikom.

Sklona sam tome da na tjednima mode treba predstavljati nosive modele i uvjerena kako su izložbe idealan način prezentacije eksperimentalne mode. Mario je odlično povezao ova dva momenta i učinio jučerašnju večer još boljom!


Pogledajte reviju MAYN by Maja Podrug!

Dizajnerica Maja Podrug debitirala je na hrvatskoj modnoj sceni 2008. godine kao jedna od finalistica Fashion Incubatora, no tek je prošle sezone predstavila svoj rad široj hrvatskoj javnosti izlaganjem na Cro A Porteru. Tada joj je u fokusu bio patentni zatvarač, 'ciferšlus', zahvaljujući kojem su Majini odjevni komadi postajali multifunkcionalni.

Sada je sva njezina pažnja usmjerena na muškarca - od casual odjeće za slobodno vrijeme do strogih linija muških odijela i kaputa za poslovno okruženje u tamnim sivo-crnim tonovima. No, zanimljiv je i način na koji je dizajnerica ispričala priču o svojoj muškoj kolekciji; kroz evoluciju muškarca od 'divljeg' čovjeka do uglađenog gospodina 21. stoljeća. I svi jednako dobro nose MAYN dizajn!

U fokusu branda Even East, još jednog debitantskog imena Cro A Portera, jest (de)konstrukcija. Razlažući muške odjevne predmete na dijelove dovoljno prepoznatljive da u ponovnom konstruiranju (ali ovoga puta za ženska tijela!), možemo znati otkuda stižu, dizajner eksprimentira uvijek zanimljivim i aktualnim odnosom muškog i ženskog u modi.

Pogledajte reviju Even East!

Ženstvenost je posebno istaknuta upotrebom prozirnih, mekanih, krhkih i nježnih materijala, a nezaobilazan moment kolekcije je otkrivanje gole kože što upotrebom transparentnih materijala, što 'cut-out' tehnikom. Pomalo zbunjujuća, no interesantna kolekcija za sve ljubitelje eksperimentalne mode.
utekst3.jpg
Etna Maar ss 2014.
Andrijana Subotić Pjajčik postaje masterchef hrvatske modne scene. Naime, dizajnerica branda Etna Maar od uvijek naizgled jednakih 'namirnica': isti kolorit - crna, bijela, siva i neka od nijansi crvene (ove sezona boja opeke!), isti materijali - pletenina, te isti detalji - print, stvara drugačiju kolekciju.

Pogledajte reviju Etna Maar!


Ovosezonska je 'pojačana' vrlo popularnim resicama, kao i gotovo kaotičnim pletenicama u kosi modela, što potvrđuje da je inspiraciju pronašla među američkim Indijancima.

Kolekcija je upotpunjena torbama Etna Maar i nakitom Natali za Etna Maar, a u čitavu priču odlično su se uklopile i kožne sandale postolarske radionice Zvonimir koje pogađaju Etna Maar estetiku u samu srž. Print na tunikama i haljinama 'Walk on the wild side' odlična je poruka za ljeto 2014.!

Svoju dizajnersku viziju za aktualnu sezonu iduća je na sceni prikazala dizajnerica Viktorija Vržesnevskaja koja dizajnira iza etabliranog modnog imena Madame Demode. Naslućujemo kako je inspiraciju za svoju muško/žensku kolekciju pronašla u etno motivima, vrlo vjerojatno i svog zavičaja. Obožavatelji branda Madame Demode zasigurno će i ovom Viktorijinom kolekcijom doći na svoje.

Pogledajte reviju Madame Demode!

Dizajnerica Tatjana Pantoš još je jedno ime koje je na hrvatsku modnu scenu stiglo s natječaja za mlade dizajnere Fashion Incubator. Tatjana je na Incubatoru pobijedila 2012. godine i neko se vrijeme tražila u estetici, no sada možemo zaključiti kako je Tatjana svoj modni izričaj pronašla. Tatjanina je žena i senzulana i seksiplina, no nikada vulgarna.
slika4.jpg
Tatjana Pantoš ss 2014.
Pogledajte reviju Tatjane Pantoš!

Uz klasične, pomalo stroge komade poput obožavane 'pencil' suknje kombinira odlično krojene, casual jaknice od brušene kože, ujedno i najpoželjnije komade kolekcije. Paleta boja je malena, ali dovoljna - puderasto roza, bijela i crna, pa je Tatjanina kolekcija sasvim sigurno jedno od iznenađenja ove uglavnom avangardne večeri.

Kolekciju RAW modnog dvojca Vuletić & Hortig karakteriziraju same oprečnosti. Najvidljivija je ona u koloritu, koji je plavo-sivi, a zatim i u materijalima.

Topli vuneni materijali oportuni su hladnoj mješavini svile i satena, a podatna i lepršava kombinacija svile i saten opet je na dijametralno suprotoj strani od naizgled krute eko-kože. Upravo je ova upečatljiva eko-koža papirnate strukture efektna u asimetričnim modelima izlomljenih ploha, poput svojevrsnog modnog origamija.

Pogledajte reviju Petre Vuletić i Saše Hortiga!

Najupečatljiviji model iz kolekcije svakako je plavi kaput nošen na golo tijelo koji otkriva koliko je tanka granica do potpune ogoljelosti. Modni dvojac Vuletihoritg svježe je i vrlo zanimljivo ime ne našoj sceni koje svojim kolekcijama pristupa studiozno i detaljistički. Sigurni smo kako njihovo vrijeme tek dolazi.

Drugu večer Cro A Portera zatvorila je još jedna muška kolekcija dizajnera Tomislava Bahorića koji stoji iza branda Spirit by T.B. Leit motiv Bahorićeve kolekcije ove je sezone suvremeni beskućnik, rekli bismo idealna metafora za današnji duhovno osiromašen način života.

Pogledajte reviju Spirit by T.B.!

Dizajnerski potpis je prepoznatljiv, Bahorić se zadržava u poznatom koloritu sivih tonova, a dizajnerov afinitet prema slojevitosti odjeće i u ovoj je kolekciji neizbježan. Uobičajenim rječnikom rečeno urbana i nosiva Homeless koelkcija je sasvim sigurno još jedna Bahorićeva uspješnica.


Photo: Franjo Janković / BPAimages.com

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne