Dodijeljene nagrade 14. ZagrebDoxa

Ocjena:

Autor: Marina Abramović

Na svečanoj dodijeli nagrada u dvorani 3 Kaptol Boutique Cinema u centru Kaptol,proglašeni su pobjednici 14. ZagrebDoxa.


U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecalo se trideset i osam filmova. Međunarodni tročlani žiri činili su nagrađivani hrvatski redatelj i snimatelj Boris Poljak, ujedno i predsjednik žirija, nadalje selektor Filmskog festivala Sundance Harry Vaughn i poljska redateljica Anna Zamecka. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio je filmu O očevima i sinovima sirijskog redatelja Talala Derkija.
Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja; filmu Grad sunca gruzijskog redatelja Ratija Onelija i Džungla te poznaje bolje kolumbijske redateljice Juanite Onzage.

Regionalni žiri činili su direktorica festivala Sheffield Doc/Fest Elizabeth McIntyre, Ralph Eue, selektor festivala DOK Leipzig i Ognjen Glavonjić, redatelj, direktor i suosnivač Filmskog festivala u Pančevu. Veliki pečat za najbolji film regionalnog natjecateljskog programa dodijelili su srpskom filmu Druga strana svega redateljice Mile Turajlić.
I u regionalnoj konkurenciji dodijeljena su dva posebna priznanja i to filmovima Playing Men Matijaža Ivanišina i filmu Dani ludila Damiana Nenadića.

Mladi žiri
u sastavu bugarskog producenta i izvršnog direktora Međunarodnog udruženja filmskih i TV škola Stanislava Semerdijeva, umjetnika i profesora na Umjetničkoj akademiji  Sveučilišta u Splitu Vlade Zrnića te poljske redateljice i studentice režije na Filmskoj školi u Lodzu Zofie Kowalewske.  Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina dodijelili su filmu Preko svih granica poljske redateljice Marte Prus.
Posebno priznanje Mladog žirija dodijeljeno je američkom filmu Lyana redatelja Arona Koppa i  Amande Kopp.
Žiri sekcije Movies That Matter činili su slovenski redatelj, scenarist, romanopisac i glumac Metod Pevec, književnik i predstojnik Katedre za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Rijeci Kristian Novak i novinarka i urednica u Informativnom medijskom servisu HRTa i aktivna članica Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva Maja Sever.  Članovi žirija nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su filmu O očevima i sinovima sirijskog redatelja Talala Derkija.
Posebnim priznanjima žiri je nagradio mađarsko-njemački film Zarobljena žena autorice Bernadett Tuza-Ritter i češko-hrvatski U slučaju rata Jana Geberta.

Nagradu Teen Dox  za najbolji film o problemima mladih osvojio je ruski film Ljepota Kristine Kuzakmetove, o čemu su odlučili učenici i učenice Klasične gimnazije u Zagrebu.

Nagrada Mojoj Generaciji koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije - pripala je filmu Ljudska rijeka renomiranog kineskog redatelja, koceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija. 

Ove godine na ZagrebDoxu po prvi puta je dodijeljena i NAGRADA FIPRESCI - Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara. Žiri koji je činila njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, britanska kritičarka Collete de Castro i domaća novinarka i kritičarka Marcella Jelić nagradu je dodijelio filmu Mile Turajlić Druga strana svega.

Na četrnaestom ZagrebDoxu prikazano je više od 125 filmova u 14 programa. Festival je posjetilo više od 160 gostiju iz cijelga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više. Direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski na kraju se posebno zahvalio publici što je unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima punila kinodvorane svakoga dana.
Ako vam se svidio članak podijelite ga s drugima!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian