Danas je No Bra Day! Hoćete li ga ostaviti kod kuće?<…

Ocjena:

Autor: L.B.

Ili dan bez grudnjaka!

Znate li zašto žene diljem svijeta 13. listopada ostavljaju grudnjake kod kuće? Možda je najkraći i najjednostavniji odgovor - zbog zdravlja.

U mjesecu borbe protiv raka dojke, u mjesecu obilježenom ružičastom bojom, u mjesecu u kojem se žene (ali i muškarce) na sve moguće načine pokušava osvijestiti o važnosti brige za vlastite grudi, od 13. listopada 2011. godine obilježava se i No Bra Day i to zahvaljujući kanadskom plastičnom kirurgu dr. Mitchellu Brownu kojemu je cilj bio educirati žene o rekonstrukciji grudi nakon mastektomije.

Cilj mjeseca listopada jest potaknuti svijest žena (i muškaraca), te ih potaknuti na provođenje samopregleda dojki koji, iako nije zamjena za specijalističku kontrolu (mamografiju ili UZV dojki), može biti odličan način za rano otkrivanje eventualnih promjena na grudima. Samopregled uvijek treba raditi u istoj fazi ciklusa, pri kraju ili neposredno poslije mjesečnice, kada se dojke opuste, što kod žene ne mora uvijek biti u istom danu ciklusa. Svaka će žena sama najbolje ocijeniti kada je najbolji trenutak za samopregled.
Ako dojke pregledavate uvijek u istom terminu, s vremenom ćete uočiti da najveći dio kvržica ima stalni raspored i istu strukturu, pa ćete puno lakše prepoznati i eventualnu promjenu na grudima. Samopregledajte svoje grudi, otiđite na mamografiju ili jednostavno danas ostavite grudnjak kod kuće i pridružite se i vi podizanju svijesti o važnosti brige za vlastite grudi, brige za vlastito zdravlje!

#nobraday


Ako vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!


Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian