Cro-A-Porter: Vrijeme je za 'slow fashion'!

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić

27. sezonu u nizu Cro-A-Porter predstavlja kolekcije hrvatskih dizajnera. 27 sezona ili 13 i pol godina ne bi bilo malo niti da u ovoj zemlji teče med i mlijeko, a kamoli kad znamo kako je svako jutro, svaki dan, nova borba. Ili novi izazov, kako bi pravi menadžeri lijepo rekli.

U 27. sezona puno se toga promijenilo, mnogi su dizajneri svoje pozicije na domaćoj modnoj sceni razvijali i u konačnici učvrstili upravo kroz ovaj projekt, drugi su uz njega stasali, neki će svoj puni potencijal tek ostvariti, a ima i onih koji o pistama Cro-A-Portera još sanjaju.

Bilo bi neozbiljno govoriti kako je sve vezano uz projekt bez greške, ali je posve točno da je Cro-A-Porter bio i ostao projekt koji ispituje, pa i pomiče granice. Jedna od njih je i ovosezonska koncepcija projekta čiji su se termini dizajnerskih predstavljanja kolekcija pažljivo raspoređeni tijekom čitavog travnja.
Pogledajte CHYPKA galeriju!

Za nas koji domaću modnu scenu pratimo svakodnevno, tempo od 15 do 20 revija u tri do pet dana zna biti itekako iscrpljujuć. Do kraja večeri nerijetko se događa da zaboravite tko je prvi prikazao kolekciju te večeri, a nakon 5 dana hrvatske mode više ne znate niti na kojem ste događaju.

No, još više od toga, revije raspoređene tijekom tri tjedna prava su protuteža 'fast food' modi, konzumerizmu koji nam se nameće i samo zahtjeva još, još, još. Točno je kako je prve večeri ovosezonskog Cro-A-Portera pistom prošlo čak osam kolekcija hrvatskih dizajnera, no drugi dan je bio posvećen samo analizi prethodne večeri, a ne jurnjavi za novim kolekcijama, njihovim dizajnerima i izjavama.

Luksuz koji nam ovogodišnji Cro-A-Porter raspored dozvoljava jest posvetiti se kolekcijama, posvetiti se dizajnerima, pa ćemo tu privilegiju iskoristiti do maksimuma. Prve večeri 27. Cro-A-Portera vidjeli smo revije brendova Chypka, Katarina Džale Soul Fashion, Fashion Disorder, Lukabu, Mandval, Anthony Avangard, [an-estetik], te Jamoi.
Pogledajte Katarina Džale Soul Fashion galeriju!

CHYPKA

Iza mladog brenda Chypka koji je otvorio 27. Cro-A-Porter stoje Nikola Zorotović i Tadija Glasnović koji su mudro iskoristili skupocjenu lepoglavsku čipku i otisnuli je na casual street style komade uz pokoji fragment prave čipke nemarno 'utaknute' u stražnji džep traperica. Ideju korištenja hrvatske baštine u suvremenom dizajnu uvijek pozdravljamo, no za konkretnu kritku trebat će ipak nešto više od 10ak modela koje smo imali priliku vidjeti. 

KATARINA DŽALE SOUL FASHION


Sve što radi, dizajnerica Katarina Džale radi s emocijom. I to s kraljicom svih emocija, s ljubavlju. Stoga ne čudi što je inspiraciju za aktualnu kolekciju svog brenda Katarina Džale Soul Fashion pronašla u hippie pokretu. Cvjetni uzorak kombiniran s delikatnom čipkom u zanimljivim novim dezenima dodatno akcentiran našivenim perlama čak može zvučati 'over the top'.

Međutim, bogatstvo boja i uzoraka primireno je siluetom, haljinama spuštenog struka i opuštene forme, haljinama kao stvorenima da se u njima osjećate fantastično na nekom od nadolazećih ljetnih open-air festivala.
Pogledajte Fashion Disorder galeriju!

FASHION DISORDER

Kolekcija proljeće/ljeto 2016. brenda Fashion Disorder savršena je ravnoteža sportskog, casual i damskog, a komadi iz nje idealni su za postizanje neopterećenog profinjenog minimalističkog looka.

Dizajnerica Manuela Lovrenčić bez greške je pogodila omjer sportskog šika i suptilne ženstvenosti zahvaljujući odabiru materijala - lepršava svila, teksturiran popelin, te perforirane tkanine poput neoprena i kože. Posebnu dinamiku kolekciji daju upravo transparentni materijali, te igra rezova i efekata u kroju. Kolekcija je to koju bismo voljeli viđati na gradskim ulicama uz već dobro poznate modele iz Colours linije torbi od prave kože.

LUKABU

Brend Lukabu prikazao je kolekciju za jesen/zimu 2016/17., a za razliku od brojnih dizajnera koji teže minimalizmu u svom dizajnu, njegova dizajnerica Marina Jerant poznaje samo 'maksimalizam' koji se ogleda u svakom segmentu kolekcije.
Pogledajte LUKABU galeriju!

Vizualno iznimno atraktivne električne nijanse plave boje i zagasite boje patlidžana odlikuju kolekciju u kojem istaknuto mjesto zauzimaju 'oversized' komadi dodatno potencirani detaljima kao što su pomponi ili rese. Naziv kolekcija 'Overdoze' savršeno je pogođen, a komadi iz nje stvoreni su za žene koje žele biti u centru pažnje.

MANDVAL

Novi brend na tržištu jest i Mandval, no kreativci koji iza njega stoje vrlo su dobro poznati svim zaljubljenicama u domaći dizajn. I atraktivan asesoar. Nakon što su tržište osvojili svojim brendom Borša by Mala radnja dizajna, Vjeko Mandić i Tomislav Grgić odlučili su se okušati i u dizajnu ženske kolekcije.

Debitirali su na pisti Cro-A-Portera bondovski inspiriranom kolekcijom u kojoj je bondova djevojka u glavnoj ulozi. Uz taktove dobro poznate teme iz najpoznatijeg serijala o tajnom agentu pistom su šetale djevojke u hlačama visokog struka 'mrkva' kroja, 'crop' topovima ili mini haljinama. Na inovativan način Vjeko i Tomislav koriste prepoznatljive bondovske detalje – kragne 'spuštaju' na pasicu hlača, kravatu inkorporiraju u haljinu ili ju koriste kao privjesak na ogrlici.
Pogledajte MANDVAL galeriju!

Naravno, kolekcija je upotpunjena i torbama za koje vam se čini kako bi u trenu od atraktivnog asesoara mogle postati ubojito oružje. Debitantski dvojac iza brenda Mandval na pisti je ponudio upravo ono što od debitanata želimo – zanimljivu i inovativnu kolekciju koja je sama po sebi lijepo zaokružena priča.

ANTHONY AVANGARD

Za svoje kolekcije dizajner Antun Aščić inspiraciju uvijek pronalazi u svijetu oko sebe. Tako je i kolekcija Anthony Avangard za jesen/zimu 2016/17. Nazvana "Bongo", po liku iz Smogovaca koji komunicira s izvanzemaljcima. Sam Antun objašnjava kako su modeli dječaci iz budućnosti koji izrađuju robote i avangardni su okruženju u kojem žive.
Pogledajte ANTHONY AVANGARD galeriju!

Iako je namijenjena muškarcima, ova kolekcija zahvaljujući svojim jednostavnim krojevim vrlo lako može postati uniseks, te ju nonšalantno mogu nositi i žene.
Pridonose tome i materijali od kojih je kolekcija izrađena poput pamučne felpe, paname i popelina s dodatcima jerseya, krzna i štepeksa, te detaljima od prave kože, ali i zagasita paleta boja.

[an-estetik]

Treća debitantska kolekcija večeri bila je brenda [an-estetik]. Kolekcija je izrađena isključivo od crnog, bež i bijelog ručno dekonstruiranog pletiva, a za dekonstrukciju pojedinih komada bilo je potrebno i po nekoliko dana. Dinamika je postignuta različitom transparentnošću odjevnih komada, dužinama, asimetrijama... Efektnom predstavljanju zasigurno su pomogli i pomno osmišljen styling - make-up i kosa, te odabir glazbene podloge.
Pogledajte [an-estetik] galeriju!

JAMOI

Kraj večeri bio je rezerviran za još jednu debitanticu, pobjednicu prošlogodišnjeg Fashion Incubatora Mirjanu Klepić koja se predstavila pod imenom Jamoi. Lajtmotiv kolekcije proljeće/ljeto 2016. je maska koja se u kolekciji pojavljuje kao print na tkanini, ali i u obliku fragmenta na odjeći, asesoaru i nakitu. Slaganjem tih fragmenata dizajnerica stvara novu igru uzoraka na kreacijama od muslina ni na trenutak ne kršeći njihovu simetriju.


Cro-A-Porter će svoja vrata ponovno otvoriti 20.-21. travnja 2016. u Klovićevim dvorima.
Pogledajte JAMOI galeriju!


Photo: Mirko Janković / BPAimages.com
VAŽNO! Korištenje fotografija, bez izričitog dopuštenja vlasnika, je zabranjeno te se niti jedan dio objavljenih slika ne smije kopirati, mijenjati, reproducirati, distribuirati ili na bilo koji drugi način koristiti.

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian