Cro A Porter: Istaknule se Etna Maar i Borna & Fi…

Ocjena:

Autor: Lucija Biondić

Treću večer Cro A Portera otvorila je revija XD Xenia Design uz frenetičnu glazbenu, jazz podlogu. Dizajnerica Ksenija Vrbanić čije kreacije prepoznaje i godinama nosi Josipa Lisac koja ne propušta niti jednu reviju XD Xenia Design, svake sezone prikazuje kolekciju unaprijed, što znači kako smo gledali kolekciju za proljeće/ljeto 2014.

U gotovo potpuno monokromatskoj kolekciji (crna i bijela uz pokoji bljesak pariško plave ili prljavo ružičaste), iskusna dizajnerica uspješno kombinira različite materijale - pamuk, organdi, čipku, ali i uzorke - tartan, pruge... Slojevitost od prvog do zadnjeg modela najvažnija je odlika kolekcije, a klijentice XD Xenia Design koje od branda očekuju pomaknuti pret-a-porter upravo su to i ovoga puta dobile.
Kada bi u modnom dizajnu postojao impresionizam, dizajnerica branda Etna Maar, Andrijana Subotić Pjajčik, bila bi njegov najbolji predstavnik. Svake sezone Andrijana inspiraciju pronalazi u svijetu oko sebe - umjetnicima, filmovima, idejama, prirodi...  Doživljava ih i reinterpretira na svoj način s uvijek jasnom poveznicom na inspiraciju. Ove sezone inspiracija je bio Luc Bessonov Peti element.

"Peti element", ljubav, Andrijana unosi u svaki komad koji prolazi pistom - pletene vruće hlačice i grudnjake, fantastične kapute, haljine s prorezima, impresivne pletene ogrtače koji samim izlaskom na pistu postaju predmet žudnje publike i ovsezonski 'must have'. Njezina je kolekcija uravnotežena cjelovita priča osmišljena do najmanjeg detalja, priča koju će, vjerujemo, uskoro pričati i stvarne žene na gradskim ulicama.
Kolekcija Madame Demode jesen/zima 2013/14. dizajnerice Viktorije Vržesnevskaje najkomercijalnija je i najnosivija kolekcija ove dizajnerice ikada. S druge strane i dalje vrlo avangardna, ova kolekcija u crno-bijelim tonovima između ostalog donosi i odlične rukom oslikane detalje na haljinama.
Otkako se prvi puta predstavio na Cro A Porteru, Tomislav Bahorić vrlo je dobro prihvaćen i od publike i od kritike. Muške kolekcije najčešće su daleko manje atraktivne od ženskih, no brand Spirit by T.B. razuvjerava nas u tome iznova svake sezone - nekada više, nekada manje uspješno. Ove sezone uspjeh nije izostao.

Kolekcija namijenjena urbanim muškarcima koja će im osigurati toplu zimu donosi neodoljive komade poput debelih dolčevita pulovera, kratkih asimetričnih jakni i famoznog kožnog dekonstruiranog balonera. Monotonija crne kolekcije razbijena je efektnim krojevima, odabirom različitih materijala, te detaljem - znakom "X" provučenim kroz kolekciju na brojne načine.
Borna Rajić u aktualnu je kolekciju Borna & Fils unijela etno motive Španjolske, Meksika, Austrije i Hrvatske koje reinterpretira na svoj način - gumbi u obliku licitara, suknje s prednjim dijelom poput pregače, beskrajni volani, tregeri poput onih tirolskih nošnji, remeni od pompona...

Folklorni motivi u svakodnevnoj garderobi nisu ništa inovativno i senzacionalno, no u Borninoj izvedbi oni postaju ultimativni luksuz zahvaljujući najfinijim materijalima i besprijekornoj izradi, što uostalom ovu dizajnericu izdvaja od nekih drugih 'celebrity' dizajnera. Lijepa, zaokružena kolekcija nepogrešivo stilizirana i s pomno odabranom glazbenom podlogom jedna je od najsvjetlijih trenutaka treće večeri ovosezonskog Cro A Portera.
I ove sezone dizanerica Irina Car nastavlja svoje istraživanje transparencije za Linea Exclusive. Čini to odabirom materijala različite prozirnosti koje onda krojenjem spaja u odjevni predmet, ali i jednostavnim i efektnim prorezima. Ono što je pomalo neobično je gotovo potpuno crna, čak neseksipilna kolekcija.

Dakle, kolor i moment koji ne vežemo u ovakvoj potpunoj isključivosti za brand Linea Exclusive. Zahvaljujući tome što se u nekim komadima dizajnerica vidljivo veže na prethodne sezone, a u drugima kao da kreće u neke nove izazove, ovu kolekciju doživljavamo 'prijelaznom' i s velikim očekivanjima pažnju usmjeravamo prema proljeću, koje brandu daleko bolje pristaje.
Anamarija Asanović nakon jednosezonske pauze od Cro A Portera predstavlja svoju dosad možda i najbolju kolekciju. Nemojmo se zavaravati, njezina kolekcija ne donosi baš nikakve novitete na hrvatsku modnu scenu, no pretpostavljamo kako dizajnerici to i nije cilj.

Nosiva i komercijalna, ova kolekcija odiše optimizmom i dobrodušnošću, baš poput dizajnerice same. Jednostavni modeli čiji su najjači aduti žestoki printevi dodatno su naglašeni efektnim stylingom, a uz poznato lice u prvom redu to je i više nego dovoljno za respektabilnu medijsku pažnju.
Treću večer Cro A Portera zatvorila je revija Hippy Garden, dizajnerice Đurđice Vorkapić koja u sezoni jesen/zima2013/14. ostaje vjerna svom koloritu, uglavnom crnoj i različitim nijansama boje zlata. Dizajnerica ostaje vjerna i modelima i krojevima koji su zasigurno svih ovih godina postali i ostali bestselleri, poput drapiranih kombinezona ili maksi haljina.

No, ono što je posebno vrijedno pažnje jest odabir (eko)kože i njezina primjena za mini haljinu s apliciranim svjetlucavim detaljima i još više za jaknice kombinirane sa zlatnim lameom. Moćna kolekcija za žene koje jednostavno nisu... Roze.

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian