Copacabana, hrvatska plaža za svjetski provod

Ocjena:

Autor: moda.hr

Place to go!

Na samom jugu Hrvatske, na sjevernoj strani poluotoka Lapad, ispod turističkog naselja Babin kuk na više od 10.000 kvadrata smjestila se najveća plaža u Dubrovniku – Copacabana. Svoje ime ova prekrasna šljunčana plaža dobila je upravo zbog svoje veličine i to prije više od 30 godina, a u ljeto 2016. zasjala je u potpuno novom ruhu.

Neugledna i zapuštena plaža uređivana je četiri godine i iako je teško podvući crtu kolika je bila investicija u njezino uređenje, sa sigurnošću se može reći kako je investirano više od dva milijuna eura. Pa iako proces uređenja još uvijek traje, već danas je Copacabana postala mjesto koje morate posjetiti.
Ono što dubrovačku Copacabanu čini drugačijom od svih ostalih plaža jest što se radi o prvoj hrvatskoj plaži s umjetničkim skulpturama, odnosno instalacijama u hortikulturalno uređenom ambijentu čime se nastojalo razviti kreativan i umjetnički pristup turizmu i potaknuti mlade i perspektivne lokalne umjetnike da se uključe u njeno uređenje.

Bila je to ideja profesora i umjetnika Pere Mrnarevića, dugogodišnjeg prijatelja obitelji Sentić u čijem je zakupu plaža, a koju je obitelj s oduševljenjem prihvatila. Uz pomoć lokalnih ljudi napravljene su table s citatima vjetra, mora, sirena, mornara… Prve takve vrste u Hrvatskoj!
Na Copacabani su svjesni kako posjetiteljima plaže treba ponuditi više od najma ležaljke, sunca i mora, pa svakom gostu pristupaju individualno, prilagođavaju ponudu njegovim željama, te nastoje u gostu potaknuti želju za ponovnim povratkom u Dubrovnik i na plažu Copacabana.

I zaista, na Copacabani svatko može naći kutak za sebe – uživajući pod baldahinom, pijući šampanjac u jacuzziju kraj mora ili kavu na stijenama čitajući Slobodnu. Ukoliko ste aktivan tip i ne možete dugo ostati na jednom mjestu, u ponudi se nalazi i nekoliko izleta gumenjakom, poput ''Sunset cruise'' gliserom uz čašu šampanjca, Snorkelinga kao potpuno novog iskustva, pa i pogleda na dubrovačke zidine s mora...
Kada ogladnite na plaži možete posjetiti konobu ili pojesti fast food, a za gastronomske užitke pobrinut će se proslavljeni talijanski chef Gregorio Mannucci. Garancija je to dnevnih specijaliteta i gastronomske ponude odmaknute od masovne potrošnje.

Kada je još u 16. stoljeću plemićka obitelj Giorgi odabrala baš ovu lokaciju za ugodno provođenje ljetnih mjeseci kao da je naslutila da će i u 21. stoljeću ona postati mjesto na kojemu svatko može pronaći mir, a koja je vrijednost toga dobro zna obitelj Sentić koja priznaje kako su plažu posjetile, ali i svoj dolazak najavile, mnoge domaće i strane zvijezde.
Ipak, njihova imena i termine dolaska ne otkrivaju svjesni koliko je u današnje doba turističke ekspanzije takvim gostima teško pronaći mirni i privatni kutak. Želeći im osigurati ono što se novcem ne može kupiti na Copacabani njihova imena skrivaju kao zmija noge. Ali zato ne skrivaju planove za završetak sezone.

Jer njega, kako sada kažu ne planiraju. U Dubrovniku turistička sezona traje dugo, a dok god ima gostiju i plaža će biti otvorena. Uostalom i kada završi sezona kupanja i sunčanja, prekrasna dubrovačka plaža postat će savršena kulisa za ekskluzivne večere ili bajkovita vjenčanja.

Foto: PromoAko vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian