A. M. Ricov i komadi koji pobjeđuju trendove

Ocjena:

Autor: T.P.

Suptilna fluktuacija meditativnog, atraktivnog, dekorativnog i tekstilnog okosnica su aktualne kolekcije zagrebačke dizajnerice Ane Marie Ricov za sezonu jesen/zima. Nadahnuta vizualno ekspresivnim pravcem u umjetnosti, minimalizmom, kreativka se poigrava i propitkuje linije, oblike i njihove međusobne odnose te ih nastoji u primjenjivoj i nosivoj inačici implementirati na svakodnevnu odjeću.
Minimalistička umjetnost je u svojem obliku maksimalno pročišćena te njeguje kvalitete kao što su red, jednostavnost i sklad. Slikovni jezik geometrijske apstrakcije, utemeljen na korištenju jednostavnih geometrijskih oblika te dinamičnih boja ostavlja estetski iznimno jak dojam. Upravo takva je posljednja AMR kolekcija kojom se provlače neizostavni zimski komadi poput kaputa, dolčevita i tunika.
Iako inspiraciju crpi iz različitih grana umjetnosti, kultura ili pak svakodnevnih atmosfera, dizajnerica ostaje dosljedna svom vizualnom izričaju te se nastoji promišljeno i diskretno nadovezati na posljednju kolekciju. Oštre linije, jednostavni geometrijski oblici, te jasni prijelazi boja, ključni su elementi nove kolekcije.
"Geometrija me oduvijek privlači. Traženje sklada između linije i boje vječni su mi izazov. U ovoj kolekciji željela sam manipulirati bojom, kontrastima, linijama i oblicima te kombinacijom istih postići harmoniju i balans. Minimalisti Ellsworth Kelly i Frank Stella potpuno su me oduševili svojim pročišćenim i jednostavnim, a opet vrlo izražajnim i efektnim pristupom kompoziciji. Smionim i maštovitim senzibilitetom prema kombinacijama boja ostavljaju nepresušan izvor inspiracije koja se može primijeniti u bilo kojem mediju."
Manipulacijom elemenata - kao što su boja, tonovi, oblici, linije i teksture, dizajnerica postiže  vrlo dinamičan  karakter kolekcije gdje njeguje opuštenu i vrlo nosivu formu odjevnih predmeta te nadodaje:
"U svakoj kolekciji neovisno o sezoni primarna misao i zadaća su mi da osmislim funkcionalan i udoban odjevni predmet u kojemu će se žena osjećati slobodno, nesputano, ženstveno, a opet drugačije i posebno. Dakle funkcija je na prvome mjestu nakon koje slijedi estetika, gdje nastojim osmisliti vizualno atraktivne i modno vječne komade."
Osebujan potpis dizajnerice ne prati slijepo trendove, već se na smion način uklapa u trenutnu modu ostavljajući iza sebe bezvremenske komade koji uspješno opstaju neovisno o trendu i sezoni.
"Promišljajući svaku novu kolekciju, esencijalna strategija stavljena je na vječnost odjevnog predmeta te mogućnost njegove transformacije ovisno od osobe koja ga nosi. Iako u mojim kolekcijama nikada nećete naći primjerice jeans, moji komadi savršeno pristaju i na takve, klasične i basic komade. Neovisno nosite li casual, sporty, elegant ili business look, AMR komad moći ćete uvijek uklopiti u svoju dnevnu ili večernju kombinaciju."
Kolekcija je koloritno zasićena i snažna ali tonalitetom izbalansirana. Prevladava dominantna oker žuta boja u kombinaciji s crnom uz nijanse lososa, tirkiza, nijanse plave te maslinasto zelene. Precizna konstrukcija te pomno odabrani materijali neizostavni su element svake kolekcije. U kontekstu odabira tkanina, akcent je stavljen na teksturirane materijale koji svojim sastavom i posebnom obradom omogućuju udobnost, eleganciju i izdržljivost. Kaputi su izrađeni od vunenih tkanina poput kuhane vune, Shetland vune te vunenih velura, a suknje, bluze, hlače i haljine od poliviskoza te vunenih mješavina.
Neopterećenim ispreplitanjem linija u odnosu na oblike, stapanjem konstrukcijski neobičnih rezova i jednostavne forme te eksperimentiranje bojama u kontekstu dinamike i sinergije, dizajnerica je odala svojevrsni homage minimalizmu.
Nova kolekcija je dostupna u AMR showroomu (Valentina Vodnikova 8, Zagreb), a sve dodatne detalje možete potražiti na službenoj Facebook stranici: Ana Maria Ricov, službenom Instagram profilu: anamariaricov_official, web stranici http://anamariaricov.com/  ili direktno na broj 091 524 5698.

Više modela i detalja iz nove kolekcije pogledajte KLIK-om na galeriju u nastavku.

Foto: Doris Fatur
Model: Julija Gerenčir
Hair: Draška Topić
MUA: Dijana Sajko


Podijelite članak s prijateljima i podržite hrvatski modni dizajn.


Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian