Audrey Hepburn

Ocjena:

Autor: Renata Debeljak

foto galerija

Audrey je bila savršen model; imala je lijepo lice koje je svima bilo drago i simpatično, a Givenchyeve kreacije na njoj su djelovale sofisticirano i zanimljivo...

32080
Za Audrey Hepburn je malo reći da je jedinstvena. Ona je puno više od toga! Ikona stila, talentirana glumica, humanitarka, čiji su istančan stil odijevanja i bezvremenska ljepota postali prepoznatljiv brand. Audrey je znala govoriti kako ljepota žene nije u odjeći koju nosi, njenoj figuri ili frizuri već da se istinska ljepota žene ogleda u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca, mjesto gdje počiva ljubav. Kada se 50-ih godina prošlog stoljeća pojavila u Hollywoodu, nije nipošto spadala u kategoriju prekrasnih supermodela sa zanosnim oblinama. Nije imala ni dugu plavu kosu, a niti manekensku visinu. Stoga nitko nije pretpostavljao kako će sitna mršavica širokih obrva promijeniti dotadašnje shvaćanje stila i glamura te ostaviti neizbrisiv trag u modi. U stvaranju svog stila imala je veliku i značajnu potporu Huberta de Givenchya, dizajnera visoke mode. Upoznali su se 1954. godine kada još nije bila poznata javnosti i od tada stvorili još do danas nenadmašiv spoj filma i mode. Audrey mu je bila savršen model; imala je lijepo lice koje je svima bilo drago i simpatično, a Givenchyeve kreacije na njoj su djelovale sofisticirano i zanimljivo.
32082
Nije bila u klasičnom smislu seksepilna, no imala je zato šarm koji je rijetko koga ostavljao ravnodušnim.

32081
Malu crnu haljinu stavila je na tron mode, a bila je prva na kojoj takva haljina nije djelovala dosadno i prejednostavno. Osim što je glumeći Holly Golightly 1964. u «Doručku kod Tiffanya» redatelja Trumana Capotea stekla glumačku slavu, ta je uloga od nje učinila i modnu ikonu. Hubert de Givenchy prepoznao je njezinu profinjenost i gracioznost te od nje napravio ikonu stila upravo tim filmom. I danas kada je se sjetimo u tom filmu, prva su asocijacija mala, jednostavna crna haljina koja izgleda odlično i na večernjoj zabavi kao i na jutarnjoj šetnji kroz grad te balerinke. Osim Givenchya glumica je voljela i Chanel, kako na filmskom platnu tako i privatno. Imala je klasičan i jednostavan stil koji je znala nositi. Obožavala je haljine A kroja, haljine bez naramenica s volumenom u donjem djelu i naravno balerinke. Bila je oličenje krajnje elegantne žene. Očaravajuće haljine kombinirane s tamnim naočalama, biserima i rukavicama na njoj su izgledale savršeno. No, ono što je najvažnije, ona je nosila odjeću, a ne ona nju, jer znala je izgledala dobro i noseći samo mušku košulju. Neki misle kako je možda tajna posebnosti Audrey Hepburn bila i u njenim velikim, smeđim očima zbog kojih ženama nije djelovala kao prijetnja, a muškarcima je djelovala nevino. Nije bila u klasičnom smislu seksepilna, no imala je zato šarm koji je rijetko koga ostavljao ravnodušnim. Audrey je bila dokaz kako prava ljepota sjaji iznutra. Modna dizajnerica Mary Quant prozvala ju je «ženom s najviše stila u povijesti mode», Givenchy «nebeskim darom», a Steven Spielberg anđelom.
32083
Osnovna odrednica njezina stila bio je 'chic' koji je znala nositi s tolikom lakoćom da je uvijek djelovala pristupačno. Obožavala je fine tkanine i oštre, iznimno strukirane krojeve. Živjela je u vrijeme koje je vjerovalo u blještavilo i raskošne obline, pa je uistinu bila daleko ispred svog vremena. Krhka i znalački pročišćena, i najobičnije komade odjeće pretvarala bi u senzacije. I dok su modni kritičari njezina doba Marillyn Monroe često nazivali prenapadnom, Kim Novak prehladnom, a Grace Kelly suviše dalekom, Audrey se nametnula u 'it' curu upravo svojim nepogrešivim osjećajem za estetiku. Rođena je u Belgiji 1929. godine, a djetinjstvo je provela u Nizozemskoj. Bila je dijete rastavljenih roditelja, što je ostavilo veliki utjecaj i na nju kao osobu, kao i na čitav njezin život. Aristokratske krvi po majci, što se lako moglo iščitati i po njezinom ukusu za odijevanje, Audrey Hepburn se školovala u privatnim koledžima. Međutim, rat, glad i bolesti pokazali su joj i težu stranu života, pa je naučila kako biti skromna i cijeniti ono što ima. Ipak, nikada nije bila nesretna i nikada joj ništa nije nedostajalo u životu.

32084
Kao djevojčica plesala je balet koji joj je uvelike pomogao u počecima karijere, jer je u svom prvom filmu ''The Secret People'' glumila upravo balerinu. Nakon bavljenja baletom i manekenstvom, Audrey se odlučila okušati i u glumi, prvenstveno kako bi financijski pomogla majci s kojom je odrastala. Glumački talent donio joj je mnoštvo nagrada, a za film «Praznik u Rimu» dobila je Oscara te nakon njega postala uistinu velika zvijezda. Iako je zadobila zvjezdani status, Audrey je uvijek bila omiljena među kolegama i svi su s ponosom glumili s njom. Jedna je od rijetkih glumica koje su uspjele osvojiti Emmy, Grammy, Oscara i Tonya. Osim toga, zanimljivo je kako su u SAD-u izdali i poštansku marku s njezinim likom, iako nije bila Amerikanka, a uvrštena je i među pedeset najljepših ljudi na svijetu.
32085
Nakon petnaest godina aktivne glumačke karijere odlučila se posvetiti pomaganju siromašnoj djeci te je postala UNICEF-ovom ambasadoricom dobre volje. Ostatak života bavila se isključivo humanitarnim radom, što ju je izuzetno ispunjavalo i veselilo. Gluma je postala prošlost, ali ni u humanitarnom radu nije bila lišena nagrada, te ju je čak predsjednik George Bush nagradio Medaljom slobode. Nakon što je u 64. godini života izgubila bitku s malignom bolešću u Švicarskoj gdje je provela posljednje godine, mnoge njene poznate haljine prodane su u dobrotvorne svrhe za pomoć djeci, a njezina fundacija i dalje pomaže siromašnima. Glumica koja nikada nije bila sklona ljubavnim aferama, dvaput se udavala te iz svakog braka ima po jednog sina, Seana i Lucu.

32086
Nakon petnaest godina aktivne glumačke karijere odlučila se posvetiti pomaganju siromašnoj djeci te je postala UNICEF-ovom ambasadoricom dobre volje.
Na jednoj je dražbi u Londonu, za oko 800 tisuća dolara, prodana njena mala crna haljina iz «Doručka kod Tiffanyja», a novi vlasnik, jedan francuski filantrop, izjavio je da će se zarađenim novcem izgraditi škole u indijskoj državi Zapadni Bengal. Svakako dostojan način za odužiti se glumici koja je do svoje smrti 1993. godine bila UNICEF-ov ''ambasador dobre volje''. Prilikom 50-te obljetnice postojanja parfemske kuće, Givenchy joj je odao značajno priznanje. Parfem ''L'Interdit'' (Zabrana) koji je bio napravljen 1957. godine rekonstruiran je i ponovo lansiran 2003. godine, a od prošle godine reizdanje parfema je u novoj bočici. Do danas je snimljen samo jedan biografski film o životu Audrey Hepburn, 2000. godine. Radi se o televizijskom filmu nazvanom jednostavno ''Priča o Audrey Hepburn''. Slavnu glumicu u filmu je oživjela Jennifer Love Hewitt, a film započinje snimkom prave Hepburn tijekom jedne od njenih posljednjih misija pri UNICEF-u. No, nevezano uz biografske filmove Audreyin trag, kako u povijesti filma tako i u modi, ostaje neizbrisiv, a predivna glumica ostaje trajna inspiracija ženama svih godišta i stilova.

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian