Kome smeta...

Ocjena:

Autor: Antonija Butkovuć

foto galerija

Vrući flamenco otvorio poslijednju večer revija

Dizajnerica Marijana Hrastar rođena je 1973. godine. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn otkriva svoj interes za cipele te odlazi na godinu dana u Firenzu. Nakon povratka upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet, a 2001. godine i Ekonomski fakultet. Životni san ostvario joj se 2003. godine kada otvara svoj modni atelier Ma.H. Čini se kako je ove godine Marijana svoje nadahnuće pronašla u španjolskom flamencu. Široke svilene suknje s volanima kombinirala je uz jednostavne bijele pamučne majice s prugastim rukavima i kratke pelerine. Uz suknje, u kolekciji je imala i mnoštvo lepršavih haljina za koje koristi cvjetne i 'jungle' uzorke.
Slijedeći se predstavio Zoran Aragović koji je znanje stekao na modnom učilištu Profokus. Zoran sudjeluje na brojnim snimanjima za modne magazine i televiziju pod zaštitnim imenom ByteMyStyle fashion design. Nastavlja svoju suradnju s brojnim hrvatskim osobama iz javnog života, a s jednim modelom iz svoje završne školske revije na temu srednjeg vijeka, osvaja u Vinkovcima, u sklopu etno revije, prvo mjesto. Ono što njegov dizajn čini prepoznatljivim jesu jednostavni i funkcionalni krojevi, što ni ovoga puta nije izostalo. Prevladavale su kraće kružne suknje, jaknice s kapuljačama te pripijene haljine. Iako svoju kolekciju temelji na tamnom traperu, uz njega koristi i traper s cvjetnim uzorkom. Živim bojama i prugama u svim smjerovima ''pobuđuje'' svoje jednostavne linije. Zoran Aragović pokazao je i nekoliko muških modela, pa tamne i minimalno 'vrećaste' hlače nadopunjava prugastim majicama. Revija je nalikovala velikom "trash" party-u pa su manekenke na glavama imale mini šeširiće čiji je osnovni sadržaj bila malena disco kugla, a cijelu kolekciju dodatno je zažario i paralelni nastup Lollobrigida. Apelirajući na 1. prosinac, odnosno povodom Svjetskog dana borbe protiv side, dizajner se došao nakloniti kostimiran u spermij.
Fotograf Marko Đurić ( www.mmars.bloger.hr )

Iz Velike Britanije je stigao već tradicionalni gost Fashion Weeka Zagreb Louis de Gamma. Louis živi i radi u Londonu, a diplomirao je modni dizajn na fakultetima Westminister i London. Etablirao se 2000. godine kada je predstavio svoju prvu kolekciju na London Fashion Weeku, na kojem od tada kontinuirano sudjeluje, a njegove se kreacije prodaju u buticima diljem svijeta. Izražavajući se putem mode pokušava inspirirati ljude da otkriju vlastitu kreativnost. U Zagrebu nam je predstavio svoju kolekciju koju su sačinjavale haljine i tek pokoji model uskih crnih hlača, ukrašenih kožom, i pripadajućeg mu topa. Reviju je započeo malim crnim haljinama, nastavio njihovom kombinacijom, da bi došao do "malih bijelih haljina". Koristi mekane i podatne materijale, čipku, kožu, A-kroj kaljina i baby doll. U ovoj kolekciji bazne boje su mu crna i bijela te blijeda boja zelenog pistaccia od koje radi široke, poluprozirne bluza-haljine s balon rukavima, ukrašavajući ih starinskom čipkom i štrikanim komadima nalik na stolno rublje. Laganim materijalima kontru su nabacile lakirane cipele-platforme, retro-fetiš stila.
Mađarska dizajnerica Daria Kostenko u Zagrebu je pokazala kolekciju podijeljenu u dva dijela. Prvi dio se bazirao na narodnim nošnjama i etno stilu, pa su platnene prljavo-bijele haljine nadopunjene debelo tkanim prslucima i filcanim kapama. Drugi dio revije obilježila je crvena boja te kreacije čiji krojni dijelovi nisu bili šivani, već spajani velikim satenskim mašnama.
Fotograf Marko Đurić ( www.mmars.bloger.hr )

Etam je jedna od najvećih i najpoznatijih europskih grupa na tržištu u ženskoj modi, a dolazi iz Francuske. Otkako su utemljeni 1916. godine, etablirali su se diljem svijeta svojim komercijalno atraktivnim proizvodima, što dokazuje više od 2600 otvorenih dućana u 40 zemalja diljem svijeta. U Zagrebu su nam predstavili kolekciju zagasitijih i pastelnih boja. Grudnjake, potkošulje, slip, tange i bokserice, izrađene su od svilenkastih materijala, čipke ili pamuka s elastinom, a krase ih decentni uzorci i nježne sitne točkice.
Na ovosezonskom FW-u poslijednja nam se predstavila Leonarda Boban. Kolekciju od desetak modela obilježili su kičasti uzorci, primjereniji možda za draperiju. Dizajnerica je izložila zimsku kolekciju, osvrčući se na modu šezdesetih godina prošloga stoljeća, doslovno kopirajući krojeve i stil, stoga su Leonardine kreacije više nalikovale na kazališne kostime, nego na Pret-a-porter modele.
Fotograf Marko Đurić ( www.mmars.bloger.hr )

Komentari (0 komentara)

Vaš komentar

pošalji poruku 0 znakova

Vezani članci

lookbook ss 2018

kolumne

Virtualni izlog Elysian